Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето кога и как трябва да почиствате пералнята си

17 май 2021, 07:30 часа

Пералнята е жизненоважен, но своенравен помощник. За да избегнете повредата ѝ, трябва само да следите твърдостта на водата и качеството на продуктите, с които можете  да се грижите за устройството.

За да предотвратите повреда на машината и „да бъдете умни“, трябва да почистите всички компоненти на пералнята. Но много хора забравят да направят това или изобщо не знаят, че трябва да го правят.

Добрата новина е, че този път ще се справим без скъпи средства - експертите препоръчват да се прибягва до тях само в краен случай.

Защо в пералнята се появява котлен камък и защо е опасен?

Причината е тривиална. Котленият камък се появява заради твърда вода - не се съмнявайте, че точно това тече от чешмата ви. Защо възниква е вторият въпрос, но такава вода съдържа твърде много минерали и соли (ако не използвате филтри за вода). Изпарявайки се, оставя частици вещества, които остават във вътрешността на машината. Това се нарича отлагане на сол.

Също така отлаганията от мръсотия образуват детергенти, които се отлагат върху вътрешните елементи. Сапунената пяна не се измива напълно, водата се изпарява от нея, оставяйки сапунен остатък.

Моля, обърнете внимание: колкото по-висока е температурата на пране, толкова повече варовик се образува.

Най-големите проблеми идват от утайката, която се наслоява върху нагревателя. Наслояването пречи на нормалното нагряване, тъй като карбидите не провеждат добре топлината. С всяко ново пране водата се загрява по-дълго, изразходва се повече енергия. А самият нагревател бързо се разрушава и трябва да бъде сменен преждевременно.

1. Как да почистите барабана и нагревателя

Топлината и влагата, които остават в шайбата след пране, допринасят за развитието на плака , която бързо се превръща в среда за размножаване на бактерии.

Понякога е трудно да го видиш. За да проверите за плака, вземете чиста, суха кърпа и я поставете в празна машина. Включете я и я настройте на кратка програма с висока температура. Не добавяйте препарат, оставете кърпата да се върти за няколко минути. Ако видите пяна, вътре в машината има сапунени остатъци. Вероятно проблемът е следният:

• добавяте твърде много прах по време на пране и той се утаява.

• поставяте твърде много неща, които претоварват машината и тя не се справя с почистването.

Ако ситуацията е критична, лимонената киселина ще премахне котления камък - след като реагира със соли и калций, тя просто ще ги разтвори. По същия начин почистваме барабана на пералнята.

Стъпка 1

Задаваме най-дългия и най-горещ цикъл на пране (като този, при който перете особено мръсни неща). Това е необходимо, за да се увеличи максимално натоварването на машината. Не слагайте дрехи.

Стъпка 2

Налейте лимонена киселина в диспансера за прах.

Стъпка 3

Налейте 100-200 грама белина направо в барабана - той ще разяде варовика, премахвайки го както от барабана, така и от нагревателя.

Стъпка 4

Включете пералнята, изчакайте пълния цикъл да свърши.

Стъпка 5

Задайте режим на изплакване и изпълнете пълен цикъл (отново без дрехи). Това трябва да премахне отлаганията на сапун от барабана.

Стъпка 6

Когато приключите, избършете вътрешността на барабана с кърпа.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес