Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво ви заплашва, ако сменяте чаршафите си по-рядко

08 март 2022, 08:40 часа

В забързаното си ежедневие и сред многобройните задачи, често забравяме да свършим някои неща. Едно от тях е да изперем спалното бельо – чаршафите и калъфките на възглавниците.  Понякога дори не помним кога сме го направили последно, преди седмица или месец или по-дълго?! Пренебрегването на този вид хигиена обаче, може да ни донесе много проблеми, свързани със здравето и за да не си помислите, че това са само празни приказки, ще ви запознаем с проблемите, които ви заплашват, ако сменяте чаршафите си по-рядко.

Изпотяването през лятото, по време на сън, както и лягането с мокра или влажна коса, създават влага в чаршафите и калъфките на възглавниците. Това освен, че води до размножаването на различни бактерии, които вредят на здравето ви, придава и лоша и неприятна миризма на спалното бельо.

Мръсните чаршафи са причина за появата на много проблеми с кожата. Те се проявяват най-вече при хората с чувствителна кожа, но това не значи, че и останалите не могат да получат, сърбеж, зачервяване, подуване или дори лющене на кожата.

Рядкото пране на чаршафите е много добра предпоставка, за развъждането на различни бактерии и микроби в тях, сред които са и акарите. Те са много опасни за здравето на човека, хранят се с кожни клетки и предизвикват различни алергии, както при децата, така и при възрастните. Те се проявяват като сърбеж в носа, хрема, кашлица, кихане, сърбеж в очите, постоянна умора или проблеми със съня.

И ако все пак нямате възможността да перете чаршафите си редовно, то за да избегнете тези нездравословни и много неприятни проблеми има някои неща, които можете да направите, за да ги задържите чисти за по-дълго време.

Едно от нещата, които ви съветваме е да проветрявате спалнята си всеки ден. Отваряйте често прозореца, за да може слънцето и чистият въздух да освежат цялото помещение и спалното ви бельо. Това е особено полезно да правите сутрин, още преди да сте оправили леглото си, защото свежия въздух предпазва от развъждането на акари.

Домашните любимци, били те куче или котка, са част от семейството, но е добре да не ги пускате да се качват в леглото ви.

Освежителите за въздух са много неподходящи за стаята, в която спите. Освен, че освежават, те и овлажняват въздуха, като така създават условия за развитието на микроби и плесен.

И още нещо – за да предпазите чаршафите и възглавниците си е добре да покривате леглото си с някакво одеяло или друго покривало, за да ги предпазите от прах.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес