Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето каква гарнитура е най-подходяща за различните видове пържена риба

27 август 2022, 14:42 часа

Пържената риба е хит за летния сезон. Вкусна, полезна и добре приготвена, тя е предпочитано ястие от мнозина. За да поднесете вкусна пържена риба важно е да знаете не само как да я изберете, почистите и приготвите, но и каква гарнитура ще е най-подходящата. Има гарнитури, които подхождат чудесно на пържена риба, и такива, които с право не се препоръчват.

Гарнитура за пържена риба

Като цяло подходяща гарнитура за пържена риба са зеленчуците. Най-често се използват картофите, но има и други, които да опитате и да придадете неповторим вкус на рибата си в компанията им. Подходящи зеленчуци за гарнитура към пържена риба са тиквичките, морковите, лукът, патладжанът, карфиолът. Дори зеленият фасул, приготвен по подходящ начин, се превръща в чудесна гарнитура за пържена риба. Най-често към пържената риба гарнитурата следва да е от пресни зеленчуци, варени, пържени или приготвени по друг подходящ начин картофи.

Крайно неподходяща гарнитура са пастата от всякакъв вид и зърнените култури. Друго правило, общо за всички видове пържена риба, гласи, че мазните риби си подхождат повече с варени картофи или ориз, а за по-постните риби се препоръчват по-мазни гарнитури - пържена гарнитура или салата от зеленчуци, но богата на мазнина, щедро подправена, за да се получи хармоничен вкус.

Защо да ядете повече риба?

Каква гарнитура е подходяща за едни от най-често консумираните пържени риби?

- Подходяща гарнитура за пържен шаран са картофите. Най-добре е те да са соте.

- Пържената скумрия си подхожда идеално със салата от варени картофи или със зеленчуци. Ако изберете зеленчуците, спрете се на червени чушки, моркови, маслини, лук, приготвени като пъстра и витаминозна салата.

- Гарнитурата за червена пържена риба следва да е сочна и мазна, тъй като след пържене на тези риби месото е по-сухо и се нуждае от баланс. Препоръчва се да е топла – зеленчуци, пържени с масло в тиган са идеални за целта.

- Интересен вкус на пържения калкан придава гарнитурата от гъби. Търсачите на незабравими вкусове, нетрадиционни рецепти и преживявания за небцето могат да се спрат на нетрадиционна гарнитура, когато говорим за пържен калкан. Опитайте гарнитури, в чиито състав влизат бадеми и артишок. Ще останете очаровани. Ако не са ви любимите и предпочитате традиционните гарнитури, спрете се на варени или печени картофи, или пък на ориз с любимите ви зеленчуци, когато се чудите каква гарнитура да приготвя за пържена риба.

Как да избираме риба?

- Картофите са идеална компания и за любимия ви пържен сом. Начинът на приготвяне на картофите следва да бъде на картофена салата, богато подправена, може и по-нетрадиционно – с билки.

- Мечтаещите за средиземноморски вкусове и преживявания могат да се насладят на пържен сафрид с гарнитура средиземноморски сос, включващ няколко скилидки чесън, 50 гр. сурови орехи, сока на един лайм, розмарин на вкус и 3 супени лъжици каперси.

Винаги, когато се колебаете за избора на гарнитура, може да потърсите готова рецепта, при която се упоменава не само вида на рибата, начина ѝ на почистване и пържене, но и подходящата гарнитура. Грешката в гарнитурата може да провали вида и вкуса на рибата ви, така че отделете ѝ толкова време и внимание, колкото на самата риба.

Да ви е вкусно!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес