Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето каква е причината тестото да става ТВЪРДО

12 февруари 2022, 11:20 часа

Месенето на тесто е интересен процес, в който се смесват брашно и вода, докато се развие глутен. Много трябва да се внимава за съотношението на продуктите, защото в противен случай рискуваме тестото да стане прекалено твърдо.

Днес обаче ще споделим с вас какви могат да са евентуалните причини за втвърдяване на тестото.

Ето ги и тях:

Възможно е тестото да стане прекалено твърдо, ако сте прекалили с количеството мая, което сте добавили към него. Важно е още да се спазят точни пропорции мая – брашно.

Не е изключено обаче да останете разочаровани от крайния резултат, ако сте добавили по-малко мая, а повече брашно. Много е важно, ако нямате достатъчно опит, да спазвате стриктно съотношението на продуктите и да следвате внимателно всяка една стъпка, посочена в рецептата.

Как правилно да размразявате бутер тесто

Опитните домакини знаят, че тестото става меко и пухкаво, когато водата се добавя на порции към него, а не цялото количество наведнъж.

Времето за втасване е поредният фактор, от който зависи крайният резултат. Ако прецените, че тестото се е втвърдило, добавете към него едно яйце и го месете повторно. Това ще помогне да промените консистенцията му и то ще е много по-еластично.

Една от най-големите грешки, които допускат домакините, е да слагат брашно на око. Не го правете, освен ако не сте се доказали като майстор на печивата.

Брашното, подобно на водата, също е добре да се добавя малко по-малко, така че да дадете време тестото да го поеме.

Направата на тесто с мая е лесна задача, но си има своите специфики. Продуктите, които се използват, трябва да са със стайна температура, а дори и леко затоплени. Маята трябва да е втасала предварително.

Надяваме се да сме ви били полезни и следващия път, в който решите да правите тесто за пици, мекици или друга вкусотия, то да не се получава твърдо и ронливо.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес