Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Есенно равноденствие 2024 - традиции и обичаи

22 септември 2024, 00:20 часа

Всяка година на 22 или 23 септември настъпва есенното равноденствие. По това време в Северното полукълбо започва астрономическата есен. Дневната светлина тук става по-къса от нощта, а в южното полукълбо, напротив, продължителността на деня надвишава продължителността на нощта.

Какво е есенното равноденствие 

Равноденствието е периодът, когато Слънцето е перпендикулярно на екватора на Земята. Има пролетно и есенно равноденствие, които се считат за астрономическо начало на съответните сезони. В тези дни двете полукълба на планетата са еднакво осветени, а границата на деня и нощта минава по полюсите. Часовете на дневната светлина и нощта са еднакви през тези два дни. Но пълната идентичност на продължителността на деня и нощта формално не съществува: денят в момента на равноденствието ще бъде с няколко минути по-дълъг поради характеристиките на пречупването на слънчевата светлина.

Есенно равноденствие 2024 - кога се пада, какво ТРЯБВА и НЕ ТРЯБВА да се прави

Периодът от време между две едноименни равноденствия се нарича тропическа година. Тази година днес е приета за измерване на времето. Тъй като индикаторът е неточен, равноденствието пада в различно време на деня всяка година, измествайки се напред с около 6 часа на всеки 12 месеца. След есенното равноденствие светлата част на деня в Северното полукълбо ще започне да намалява. Светлата част от деня ще достигне своя минимум на 22 декември, след което процесът ще се обърне.

Тази година началото на календарната есен се пада на 22 септември в 15:43 ч.

Традиции и обичаи, свързани с есенното равноденствие

Сред много народи, включително славяните, денят на равноденствието е бил свързан с мистика и магически ритуали, които са имали за цел да умилостивят висшите сили в навечерието на смяната на сезона.

Славяните наричали празника по случай есенното равноденствие Осенини. Празнувал се цели две седмици – 7 дни преди и след празника. Първо по-възрастните мъже от всяко семейство са организирали събиране и задължително са слагали на трапезата нещо от тяхната градина или нива. След това всичко плавно преминавало в народни веселби с ритуали в чест на бога на плодородието Велес и Майката Земя.

Славяните са слагали на трапезата ястия с месо. Къщите са се украсявали с клони и плодове от офика, тъй като според вярванията това дърво има способността да предпазва от тъмните сили.

Езическите келти са имали празник, наречен Мабон - денят, в който се прибира втората реколта и узряват ябълките. Мабон е бил един от осемте празника на така нареченото Колело на годината - древен календар, в който ключовите дати се основават на промените в положението на Земята спрямо Слънцето.

Келтските традиции са частично запазени и до днес. Например известният Октоберфест в Германия може да се причисли към този тип празник.

Но на територията на съвременна Англия има паметник, наречен Стоунхендж. Смята се, че легендарните мегалити са построени специално за ритуали в чест на астрономическите промени - дните на равноденствието и слънцестоенето. В наши дни има фестивали, организирани от нео-езичници. Властите не пречат на това.

В Япония денят на равноденствието се счита за официален празник. Вярно е, че в този случай празникът не се отнася до езическите традиции, а към будистките. Нарича се Хиган и се свързва с почитането на починалите предци. На този ден японските жители посещават гробовете на своите роднини, приготвят оризови питки и боб.

Какво трябва да се прави в деня на есенното равноденствие? 

Смята се, че есенното равноденствие е време на подготовка за нов етап от живота, затова е добре да помислим как ще прекараме остатъка от годината. Също така на този ден е добре да посрещнете зората и да се сбогувате с лятото, да благодарите на природата за нейните дарове, да почистете дома си, да се отървете се от ненужните неща. Пригответе ястия със зеле, месо или горски плодове. Донесете в дома си клонче офика.

Какво не трябва да се прави в деня на есенното равноденствие?

Това, което не трябва да правите е:

  • да се занимавате с тежък физически труд
  • да започвате кавга с близки
  • да мислите за лоши неща, да се ровите в миналото, да съжалявате за това, което са направили
  • да правите лоши неща, да мамите и да клеветите;

Есенно равноденствие: Защо не трябва да се карате и как да привлечете късмет

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес