Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еньовден: кои са обичаите, носещи късмет през цялата година?

22 юни 2023, 12:22 часа

За Еньовден народните поверия разказват, че точно тогава обредите и ритуалите за привличане на щастие и късмет са особено силни.

Така например на този ден трябва да посрещнете изгрева на слънцето. Нужно е да застанете с лице на изток - а за да узнаете резултата, наблюдавайте сянката си през рамо. Ако тя е цяла, ще бъдете здрав през годината; но в случай, че очертанията й са само наполовина, може и да преболедувате.

Народното вярване гласи, че на Еньовден слънцето „тръгва към зима“ - но преди това се къпе в реки, езера и потоци и така водата става лековита. Росата пък има особено магическо свойство. Ето защо, „за здраве“ човек преди изгрев се мие в течаща вода (река или поток) или пък може да се потъркаля в утринната роса.

За да опазите късмета си и да имате плодородие в своите ниви и градини, на Еньовден е забранено да се жъне. Поверието твърди, че този ден е „хаталия“ (лош ден), затова свети Еньо ще стовари гръмотевица върху нивата на стопанина, който не уважава неговия празник, а си позволява да работи.

Какво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се прави на Еньовден?

Интересен еньовденски обряд е „мълчаната вода“ - тя прогонва лошите сили и по нея се гадае бъдещето. На залез слънце преди Еньовден се налива вода от извор – това се прави в пълна тишина и мълчание (оттук и изразът „мълчана вода“), защото човешки глас може да „открадне“ силата й. В съда с водата се слагат билки и китки от градината пред къщата. После от нея се отпива глътка, наплискват се лицето и челото „за здраве“ и се напръсква жилището – така се прогонват лоши сили.

На Еньовден се отива при някое дърво и се почуква по него. Някога се вярвало, че представители на добрите сили обитават дърветата – с почукването ги молиш да те пазят от силите на злото, които се носят из въздуха. Смята се, че е възможно от това поверие да се е появил и популярният изрази „чукам на дърво“.

На Еньовден жените се закичват „за късмет“ с детелина от лявата страна на гърдите – най-добре с четирилистна, но може и с обикновена. Мъжете я забождат на калпаците си или от дясната страна на гърдите.

Също се откъсва невен и се забожда над вратата на стаята, където спят стопаните на дома – това укрепва семейните връзки и предпазва от беди и лошавини.

За бъдещето се гадае над жълъд, който се използва още в пожелания за късмет и „на хаирлия“.

На Еньовден: Кои зодии ще придобият магически сили?

Интересни ритуали на Еньовден се правят с обикновената домакинска метла. Вярва се, че понеже служи за почистване на къщата, заедно с боклуците тя „измита“ урочасвания и болести. Условието е да бъде направена от метличина, набрана предиобяд на Еньовден с особени песни и наричания – така метлата получава лечебни магически сили. След като преметете жилището с еньовденската метла, я оставете до вратата заедно с лопатката за изхвърляне на боклука – тази комбинация ще защитава дома ви за в бъдеще от влизане на лоши сили.

Лечители и знахари вярват, че ако на Еньовден успеят да съберат 77 билки, тяхната лековита сила се увеличава. По-суеверните хора си изготвят специални билкови амулети от сушени билки, набрани на Еньовден – за любов, за рожба, за предпазване от „зли очи“ и уроки, за привличане на късмет и богатство.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес