Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефективен лосион против комари: Само 3 естествени съставки за надеждна защита за цялото семейство

17 юли 2024, 11:41 часа

По рафтовете на супермаркетите и аптеките ще намерите редица лосиони срещу комари и други насекоми, но много от тях съдържат вредни вещества, които със сигурност не искате да циркулират в тялото ви. Твърди се, че комарите са привлечени от определени вещества в потта ни, но също така и от дъха и кожата ни. Комарите имат сензори, които ги насочват към хората отдалеч.

Още: Свежест и енергия: 5-те най-добри етерични масла за лятото

Женските комари се нуждаят от кръв, за да се размножават, а нашата кръв очевидно помага за увеличаване на популацията им. Блокирането на миризмите, които привличат комарите, се извършва чрез разтвори, които обикновено съдържат вещество, известно като диетилтолуамид, което може да предизвика алергични реакции при някои хора, но като цяло се счита за безопасно за употреба.

Не е тайна обаче, че това вещество е токсично дори в случаите, когато нямаме реакция към него. Това вещество се абсорбира лесно от организма, натрупва се в тъканите, откъдето може да причини дълготрайни увреждания.

Етеричните масла са по-безопасна алтернатива и имат подобен ефект върху сензорите за обоняние на комарите. Домашно приготвените разтвори определено са най-доброто решение. Рецептите и съставките са прости и преди всичко не съдържат химикали.

Много от вариантите, които откриваме на пазара, съдържат 10 процента химикали или активни съставки, които са опасни за хората. Но разтворите, приготвени у дома, са напълно естествени и без странични ефекти и преди всичко могат да се използват при деца. Ето как да приготвите разтвор против комари у дома.

Ябълков оцет и етерични масла

Необходими съставки:

  • Половин чаша ябълков оцет
  • 40 капки етерично масло (евкалипт, розмарин, лимон или маточина)
  • Стъклена бутилка с пулверизатор

Указания:

Смесете ябълковия оцет и едно от посочените по-горе етерични масла и ги изсипете в бутилка. Разклатете бутилката, за да се смесят съставките. Напръскайте тялото, но избягвайте очите и устата.

Лавандула и ванилия

Необходими съставки:

  • 15 капки етерично масло от лавандула
  • 3-4 супени лъжици екстракт от ванилия
  • 3-4 супени лъжици лимонов сок, разтворен в малко вода

Още: Какво прави качествените етерични масла толкова мощни?

Указания:

Изсипете етеричното масло и ванилията в спрей бутилка (250 мл). След това изсипете водата с лимоновия сок. Разклатете бутилката, за да се смесят съставките. Напръскайте върху кожата или дрехите.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес