Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дъвката има предимства! Кои са те?

04 февруари 2022, 16:57 часа

Обикновено посягаме към дъвки, за да освежим дъха си. Понякога от скука или за преодоляване на желанието да хапнем нещо, защото сме почувствали глад. Дъвката няма хранителна стойност, но си струва да я опитваме от време на време. Официално на 1-ви февруари е отбелязан Деня на дъвката. По този повод сме подготвили списък с нейните предимства.

Дъвката в никакъв случай не е "добре дошла" в официални ситуации, приеми, бизнес срещи и други подобни събития. Много хора намират за грубо да се дъвча дъвка показно на такива места. По-добре да не правите това в и училище или на работното си място. Дъвченето на дъвка твърде дълго също не е здравословно и може да доведе до проблеми със зъбите или стомаха. Умереността е най-важна. но все пак периодично наистина си струва да посягате към дъвка, защото дъвченето й има много предимства.

Какви са ползите от дъвката

- Дъвката улеснява концентрацията и подобрява паметта. Като го дъвчем, докато се учим, решаваме задача или работим по някакъв проект, можем значително да увеличим ефективността си. И това е неоспорим факт!

- Дъвката помага за намаляване на стреса. Ако се притеснявате за нещо или в момента сте в труден период от живота си, също си заслужава да посегнете към дъвките. Това ще облекчи вътрешното ви напрежение.

- Дъвченето на дъвка удовлетворява желанието за лека закуска, като същевременно не осигурява калории. По-добре би било да използвате такива, които са без захар. Ето защо дъвката е умен начин да хапнете нещо сладко и да не напълнявате. Доста интересно, нали?

- Грижи се за зъбите. Редовното дъвчене не само освежава дъха ви, но също така намалява риска от кариес и дори може да намали обезцветяването. Всичко това е поради повишеното слюнкоотделяне. Дъвката може също така да "прибере" остатъците от храна, които са останали по зъбите ви след като сте хапнали в обедната ви почивка.

Дъвката е полезна, но стига да не прекалявате. Нали всяко прекалено нещо е вредно. Човек не трябва да се дъвче повече от 15-20 минути. Също не трябва да консумираме повече от 3-4 броя на ден. Не забравяйте, че в излишък дъвченето на дъвка може да доведе до стомашна революция. 

А какво се случва, ако глътнете дъвка? Вероятно нищо страшно. Все пак е по-добре да внимавате и да не го правите.

Дъвчете дъвки!

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес