Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дъвченето на дъвка помага ли при отслабване?

30 ноември 2021, 14:40 часа

Много от нас са склонни да вярват на твърденията, че с дъвченето на дъвка можем да отслабнем. Това произлиза от факта, че чрез дъвченето ние спираме да мислим за храна, като в някои случаи това намалява апетита, а други мислят, че чрез дъвчене на дъвка се раздвижват мускулите на лицето и това им помага да изглеждат добре.

Научните проучвания обаче сочат, че наистина дъвките може да спомогнат за отслабване и да притъпи глада. Дъвченето на дъвка намалява апетита точно толкова, колкото консумацията на газирани напитки. Самият дъвкателен процес стимулира отделяне на специални хормони в червата, намаляващи пристъпите на глад. Но не във всички проучвания са наблюдавани тези ефекти. Има и данни, според които дъвката намалява желанието за ядене на плодове и влияе лошо на качеството на диетата.

Всеки има любим вкус на дъвка. Класически мента, канела, плодове. Изборът на вкус е безкраен, но забавлението от дъвката не спира дотук. Много хора разчитат на нея, докато отслабват. Помага на някои да контролират глада, докато други се борят със закуските с нездравословна храна. Въпреки това, дебатът за това дали дъвката е добра за отслабване е много по-широк. Ще бъде трудно просто да отговорите с да или не.

Ползите от дъвки за отслабване

Дъвката подпомага загубата на тегло, като контролира апетита за храна, увеличава разхода на енергия и намалява нивата на стрес. Едно от предимствата на дъвката е способността й да контролира апетита за храна. С него ще се отървете от ненужните закуски. За да отслабнат много хора, е достатъчно да се откажат от безполезната храна. Ако клоните към прием на празни калории, добра идея е да замените тъпченето с храна с дъвченето на дъвка.

Или, ако обичате да похапвате сладко, дъвката намалява желанието за захар и просто помага да поддържате устата си заета. Това може да бъде полезен инструмент за тези, които постоянно изпитват нужда от лека закуска. Вие се разсейвате от безсмислена храна извън диетата и намалявате глада си за захар. За хората, които са склонни да ядат, когато са разтревожени, дъвката е чудесно решение.

Вредата на дъвките при отслабване

Понякога дъвката може да навреди на стомаха.  Хората, които редовно дъвчат дъвки, ядат по-малко пресни зеленчуци и плодове. За някои дъвченето на дъвката между храненията може да им помогне да отслабнат. Въпреки това, планираните закуски през целия ден са полезни за стабилизиране на енергийния прием и предотвратяване на глада.

Трябва да внимаваме да не заменяме изцяло закуската с дъвки, а да изключваме приема на нездравословна храна. Подсладителите, които заместват захарта в дъвката, също са спорни. Повечето дъвки съдържат изкуствени подсладители, които могат да нарушат чревната микробиома и вероятно да доведат до повишени сигнали за глад и повишено съхранение на мазнини.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес