Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домакините залагат на естественото: 2 съставки за бързо и ефективно почистване на банята

21 октомври 2024, 10:00 часа

Банята е място, където се стремим към максимална чистота и свежест, но варовикът и неприятните миризми могат значително да развалят атмосферата. За щастие, има прости и естествени начини, които могат да ви помогнат лесно да се справите с тези проблеми само за час. Необходимите съставки – лимонена киселина и сода за хляб – се намират във всяка кухня, а ефектът от използването им ще ви изненада приятно.

 

Подготовка за почистване

Още: Добави източник: Какво не е наред с вас, ако безпорядъкът ви измъчва?

Първо, идентифицирайте областите с варовикови отлагания, особено върху кранове и тръби. Нека започнем с подготовката на „почистващото дуо“: щедро поръсете сода за хляб върху засегнатите места. Тя ще се превърне във вашия мек абразив, който помага да премахнете мръсотията.

 

Лимонена киселина в действие

След това разтворете лимонената киселина в топла вода. Това ще бъде активно почистващо средство. Накиснете парцал в този разтвор и го сложете върху содата за хляб. Оставете за 30 минути – това време ще позволи на съставките да подействат и плаката да омекне. Важно е да не търкате, а просто да оставите парцала на място, за да могат всички компоненти да си взаимодействат ефективно.

Още: Задължително трябва да почиствате езика си, казва експерт. Ето как и защо

 

Отстраняване на плака

След това вземете изхвърлена четка за зъби или друга четка с мек косъм и започнете внимателно да търкате третираните зони. Ако забележите, че съставът е изсъхнал, можете леко да навлажнете четката с вода, за да улесните процеса. За особено упорити отлагания използвайте лимонова кора - просто я поставете върху проблемните зони за 30 минути. Това ще помогне не само да се отървете от плаката, но и да неутрализирате неприятните миризми.

След всички манипулации избършете почистените места с влажна микрофибърна кърпа. Оставете банята си да изсъхне и се насладете на свежестта и чистотата, които естествените съставки ще ви дадат.

Още: Тайна съставка във водата за чистене на прозорци, за да не остават следи

 

Защо този метод

Предимството на използването на лимонена киселина и сода е, че те не само ефективно се борят с варовика, но и неутрализират миризмите. За разлика от оцета, този метод е по-приятен и по-безопасен за използване в затворени пространства като банята. Содата за хляб, тъй като е мек абразив, помага за отстраняване на остатъците от повърхността, без да я повреди.

Така че следващия път, когато банята ви се нуждае от внимание, не бързайте да тичате до магазина за химикали. Направете го без агресивни продукти и вашата баня ще блести от чистота благодарение на прости и достъпни съставки!

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес