Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Днес е Световният ден на думата „благодаря”

11 февруари 2014, 12:47 часа

На 11 февруари се отбелязва Световният ден на думата „благодаря”. Добре е днес (а и не само) да се позамислим за значението й и за силата, която носи. Често в забързаното ежедневие разменяме благодарности някак между другото. Но думите на благодарност могат да променят целия ден на един човек. Чрез тях хората си доставят радост и положителни емоции, изразяват внимание и уважение – все неща, без които животът би бил много по-сив.

Психолозите са установили, че думите на благодарност имат благотворен ефект върху психиката - те стоплят и успокояват. Най-важният съвет на специалистите обаче е благодарността да се изказва искрено и от сърце, пише КРОСС.

Неслучайно в туристическите наръчници думата „благодаря" на съответния език е посочена на едно от първите места. Чрез използването й чуждите гости започват да се чувстват по-комфортно в страната-домакин, а и получават по-качествени услуги.  

В различни класации за любима дума на българина „благодаря” винаги е печелила първото място, изпреварвайки думи като „обич”, „родина”, „България” и др.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес