Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолог: тези 3 продукта, се считат за полезни, но не са

21 август 2023, 17:22 часа

Днес повечето хора се стремят да се хранят зздравословно. Неприятното е, че трябва да направим консултация с диетолог или да изчетем много научни материали, за да сме сигурни, че продуктите, които ядем, са здравословни. Има храни, които на теория се считат за здравословни, на практика съдържат много нежелани добавки. Препоръчително е, преди да се спрете на определена диета, да проверите дали предвидените хранитални продукти наистина са полезни за здравето ни.

Виновна е обработката

Заради химичните процеси, изкуствените добавки и методите на обработка на продуктите зависи качеството на хранителните продукти, които могат да бъдат много полезни в естественото си състояние, но стават нездравословни в последствие.

Според диетологът Игор Строков дори веганските алтернативи на месото се обогатяват в индустриален мащаб с изкуствени аромати и свързващи вещества и то в големи количества, което се отразява погубно на качеството и ползата за организма.

Кои са най-вредните храни и напитки, които консумираме ежедневно?

Леки продукти

Мнозина вярват на рекламата, че продуктът практически няма мазнини, захар и калории. Но Строков призовава да не вземате съвсем насериозно думите, но да не забравяте да прочетете етикетите.

Всъщност, за да намалят ефективно калоричността, производителите трябва да прибегнат до свои собствени трикове. Те могат да добавят нездравословни мазнини или заместители на захарта, които не съдържат или съдържат по-малко калории. Липсата на много калории, обаче не прави продукта по-малко вреден.

15-те най-вредни храни в България

Белият ориз здравословна гарнитура ли е?

Белите зърна са с ниско съдържание на мазнини за разлика от хляба и макароните. Изключение правят пълнозърнестите храни. Зърнените култури съдържат повече ценни, сложни въглехидрати, те почти не влияят на нивата на кръвната захар и запазват усещането за ситост по-дълго време.

Но витамините и минералите са скрити предимно в тънка обвивка.

Диетоложката смята, че най-добрият избор е не белият, а кафявият ориз. В него присъстват повече от хранителните вещества от оризовото брашно, но също така и повече фибри, които са особено добри за правилното функциониране на червата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес