Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолог разкри полезно свойство на бирата, за което дори не предполагате

23 март 2022, 13:30 часа

Като всяка алкохолна напитка, така и бирата, консумирана в големи количества, е нездравословна. Но ако се консумира умерено, тя може да донесе единствено ползи за тялото.

Споровете относно ползите и вредата на бирата все още продължават. Част от експертите са категорични, че консумирана в големи количества, тази напитка може да причини увреждане на организма, но други категорично защитават хипотезата за нейните ползи.

Какво (не) знаем за бирата?

Но лекарят и диетолог Серена Пун разкри едно неочаквано свойство на бирата.

Бирата като антиоксидант

Диетолозите са на мнение, че тази напитка е богата на вещества, полезни за тялото - по-специално на антиоксиданти. Следователно, при умерена консумация, тя може да бъде от полза за здравето.

В състава на тази напитка влиза голям брой полезни вещества като ечемичен малц и хмел, които са богати на полифеноли, кверцетин, епикатехин и галова киселина.

Кое е по-полезно или по-вредно: бирата или виното?

Освен това предимството на напитката се крие в наличието на полезни антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане от свободните радикали – вещества, които причиняват оксидативен стрес в организма.

Именно те могат да ускорят процеса на стареене и да провокират развитието на различни видове заболявания. Д-р Пун допълва още, че бирата е много полезна за здравето, но само в умерени количества.

Плюсове и минуси на БИРАТА

Прекомерното пиене на алкохол, включително и на бира, може да доведе до сериозни проблеми като сърдечни заболявания, когнитивен спад, чернодробни заболявания и някои видове рак“, допълва още Серена Пуун.

Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или специалист по здравословно хранене!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес