Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дерматолог: Евтини и ефективни домашни продукти против пърхот

16 юни 2023, 18:44 часа

Пърхотът, често срещано състояние на скалпа, характеризиращо се с лющеща се и сърбяща кожа, може да бъде както смущаващ, така и неудобен. Макар че има различни търговски продукти за борба с пърхота, много хора предпочитат естествените алтернативи поради по-нежния им подход без химикали. Ето някои ефективни природни методи за облекчаване на пърхота и насърчаване на по-здравословен скалп.

Масло от чаено дърво:

Маслото от чаено дърво е известно със своите антимикробни свойства, което го прави популярен избор за лечение на пърхот. Добавете няколко капки масло от чаено дърво към обичайния си шампоан и го масажирайте в скалпа си. Оставете го да подейства няколко минути, преди да изплакнете обилно. Повтаряйте този процес редовно, за да успокоите сърбежа и да намалите пърхота.

Започнете да използвате тези масла за по-здрава и блестяща коса

Ябълков оцет

Ябълковият оцет се използва от векове за възстановяване на pH баланса на скалпа и за премахване на гъбичките, причиняващи пърхот. Смесете равни части ябълков оцет и вода и го нанесете върху скалпа си след измиване с шампоан. Оставете го за няколко минути, преди да изплакнете. Оцетът може да бъде силно действащ, така че разреждането е от съществено значение. Той също така помага за облекчаване на сърбежа и намаляване на люспите.

Алое Вера

Алое вера притежава успокояващи и овлажняващи свойства, което го прави отлично естествено средство за борба с пърхота. Извлечете пресен гел от алое вера и го масажирайте върху скалпа си. Оставете го да действа 15-20 минути, преди да изплакнете с мек шампоан. Редовната употреба може да облекчи пърхота и да осигури облекчение на дразненето на скалпа.

Забравете за падането на косата при миене - ето какво се прави

Кокосово масло

Кокосовото масло се използва от поколения за подобряване на здравето на скалпа и за борба с пърхота. Загрейте малко кокосово масло и го масажирайте нежно в скалпа. Оставете го за една нощ и го измийте на следващата сутрин. Антимикробните свойства на кокосовото масло помагат за намаляване на пърхота и поддържат скалпа хидратиран.

Лимонов сок

Лимоновият сок има киселинни свойства, които помагат за поддържане на pH баланса на скалпа и намаляват пърхота. Изстискайте пресен лимонов сок и го масажирайте в скалпа си. Оставете го за 5-10 минути, преди да изплакнете. Все пак бъдете внимателни, ако имате порязвания или рани по скалпа, тъй като лимоновият сок може да предизвика парене или дразнене.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес