Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Децата не се раждат егоисти. Ето как да ги запазите занапред

20 юли 2022, 12:40 часа

Експертите споделят своите съвети за родители, които искат да отгледат алтруистични и емпатични деца.

Нашите деца са имали изключително лоша ръка през последните няколко години. Те са били неволно отделени от цялата си социална структура, класните си стаи и всяко чувство за нормалност. И родителите със сигурност са се борили (меко казано) да поддържат темпото. Как родителите могат да използват това време у дома – както и да изглежда то – за да научат децата си на други важни житейски умения и да насърчат емоционалната им интелигентност?

Мнозина вярват, че хората са вродени егоисти, но скорошни психологически изследвания показват, че това не е непременно така.

Изследователят от Мичиганския университет Феликс Варнекен е прекарал 17 години в изучаване на малки деца и е научил, че децата проявяват алтруистично поведение от много ранна възраст.

„Това, което открихме, е, че децата имат спонтанна биологично базирана тенденция да се грижат за другите“, каза той. „Те помагат отрано и правят това спонтанно, без да бъдат питани, предлагана награда или наблюдавани от родителите си. Това ни кара да вярваме, че човешката природа не е чисто егоистична, но сме оборудвани с някои алтруистични наклонности, които могат да бъдат предизвикани.

Все пак възрастните играят роля в насочването на децата, докато растат и се научават да балансират чувството си за алтруизъм и личните си интереси. Как родителите и лицата, които се грижат за тях, могат да подкрепят тези естествени склонности и да отгледат алтруистични деца? Продължете да четете за 12те съвета, подкрепени от експерти.

Говорете за чувства.

„„Алтруизмът“, дефиниран като грижа и отдаденост в службата на другите, започва с основата на „емпатия“ или способността да разбираме чувствата на другия“, казва Айла Малик, „активист на добротата“ и автор.

За да помогнат на децата да развият емпатия, родителите трябва да наблегнат на емоционалната интелигентност. Учете децата да идентифицират чувствата си и да ги обработват. Създайте пространство за всеки във вашето семейство, за да се чувствате комфортно да изразявате и обсъждате чувствата си в ежедневието. Направете EQ толкова голям приоритет, колкото и IQ от най-ранна възраст.

„Разберете „големите чувства“, за да могат да си спомнят какво е усещането да си разтегнат и стресиран“, посъветва Малик. „Разговорът за чувствата понякога може да им помогне да идентифицират тези моменти в други хора.“

Споделяйте различни гледни точки.

Докато децата развиват емоционална интелигентност, те стават по-добри в това да се поставят на мястото на другите и да разбират други преживявания и перспективи. Родителите могат да популяризират това умение чрез смислени разговори.

„На всяка възраст воденето на разговор за социален конфликт в реалния живот е един от най-добрите начини за преподаване на емпатия и безкористност“, обяснява клиничният психолог и автор Джени Ип. „Помагането на детето ви да преработи този конфликт ще му позволи да види повече от една страна на историята. Ако детето ви е видяло дразнене на съученик, помогнете му да разбере как се е почувствал този съученик, като говорите за това.“

„Трябва да можете да моделирате способността да мислите извън себе си и да мислите за благосъстоянието на другите.“

Тя добави: „Задайте въпроси на детето си: „Как бихте се почувствали, ако това бяхте вие?“ Когато работя със собствените си деца, винаги питам: „Какво можеш да направиш, за да помогнеш на брат си да се почувства по-добре?““

Поддържайте го подходящо за възрастта.

Поддържайте тези разговори подходящи за развитието и не се притеснявайте твърде много, ако децата ви не искат автоматично да оставят другите да играят с техните играчки.

„За децата в предучилищна и детска градина концепцията за отделяне от другите тепърва се развива и акцентът може просто да бъде споделянето и честността“, каза невропсихологът и автор Ейми Серин. „Разговорите около простия ежедневен живот – като вземането на много от купата с храна на масата за вечеря, когато има още трима души, които може да го искат – могат да допринесат много за развитието на осъзнаването на нуждите и желанията на другите хора, без да се отказвате от всичко това детето иска."

Моделирайте това, което искате да видите.

Това, което правят родителите, е също толкова важно, колкото и това, което казват, а често дори и по-важно. Ето защо е важно да се вгледате в себе си, да прецените собственото си чувство за алтруизъм и да обещаете да моделирате тези качества за децата си.

„Когато става дума за безкористност, това означава, че сте по-малко загрижени за външното утвърждаване и какво мислят другите хора за вас, а сте по-загрижени за благосъстоянието на другите“, каза Ип. „Трябва да можете да моделирате способността да мислите извън себе си и да мислите за благосъстоянието на другите.“

Използвайте детски книги.

Детските книги са чудесен начин за насърчаване на емпатия и алтруизъм. Децата могат да се свържат с историите на героите и да ги използват, за да допълнят собствения си житейски опит и да наблюдават прояви на съпричастност (или липса на такава).

„Винаги, когато видя децата си да преминават през конфликт, търся книги, които да им помогнат да разберат още повече – да подкрепят това, което се опитвам да им помогна да научат“, каза Ип.

„След като приключите с четенето на книгата или гледането на сериала, говорете за това с децата си“, каза тя, „Никога не знаете колко много разбира едно дете, докато не му зададете въпроси – така че питайте!“

Наблегнете на благодарността.

Практикуването на благодарност има безкрайни емоционални ползи и може също да бъде ключ към развиването на чувство за съпричастност и алтруизъм. Когато децата оценяват и се чувстват благодарни за всичко, което имат, може да се почувстват по-склонни да подкрепят онези, които са по-малко щастливи.

„Записвайте „нещата, за които съм благодарен“ редовно“, предложи Малик. „Направете семейна стена за благодарност или буркан за всички, за да добавите бележки/изображения на неща, за които са благодарни. Започнете рутинна вечеря, при която всеки споделя благодарност.

Тя също така посъветва родителите да изразят своята благодарност за децата си, като оставят бележка на възглавниците им или в обяда си, подчертавайки поведение, за което са благодарни.

Покажете им различията.

„Излагайте децата на хора и места, които са различни от тях и тяхната ежедневна среда“, посъветва Малик. „Отидете на поход, насладете се на нови пейзажи, разходете се из различни квартали или посетете нови квартални паркове, опитайте нови храни и слушайте различни видове музика. Научете за други традиции, като слушате историите на хората, посещавайте фестивали, четете мултикултурни книги и гледайте документални филми.“

Когато излагате децата на многообразието на света, продължете тези преживявания с дискусии за това какво са научили и как са се почувствали. Помогнете им да се чувстват комфортно да прокарат своите граници и да разберат своето място в големия, многостранен свят около тях.

Изградете умения за решаване на проблеми.

„Когато помагате на дете да изгради емпатия, вие също му помагате да изгради умения за решаване на проблеми“, каза Ип. „Да учим децата как да се редуват, как да дават и взимат, как да бъдат внимателни към другите хора и да се грижат за чувствата на другите, всичко това е свързано с емпатия.“

Ип препоръчва да задавате въпроси на децата, за да ги преведете в ситуации с другите, вместо да поемате. Това тренира умовете им да виждат нещата от различни гледни точки и им дава добра практика.

„Оставете децата си да се провалят“, каза тя. „Не измисляйте всичко вместо тях или да им давате отговорите, от които се нуждаят веднага. В противен случай, ако го направите, детето ви винаги ще очаква други хора да му служат, което е егоистично. Провалът също позволява на детето ви да се научи как да цени успеха.

Награждавайте алтруистичното поведение.

Родителите често хвалят децата си за това, че са се справили добре на тест или са получили добра карта. Те могат да направят същото за прояви на емпатия и алтруизъм, за да предложат положително подкрепление.

„Родителите могат да започнат, като утвърждават в ранна възраст, че споделянето е положително поведение, като възнаграждават споделянето и също като признават, че може да е трудно да споделят, когато децата наистина искат да запазят нещо само за себе си“, казва Серин. „Те могат да подчертаят при децата в предучилищна възраст, че да позволят на приятел да използва люлка, която те желаят, е много любезно и да накарат детето да забележи колко щастлив изглежда приятелят, използващ люлката.“

От друга страна, те могат да преведат децата си през пропуски в емпатията, като им помогнат да разпознаят грешките си и да разберат последствията от действията си.

„Задавайте въпроси“, предлага Малик. „Как мислите, че [посочете името на човек] се почувства, когато [посочете грешката]? Как би се почувствал, ако някой [посочи грешката]? Имате ли някакви идеи да помогнете [вмъкнете човека, който е бил засегнат по погрешка]?“

Доброволец в семейство.

Добър начин да приложите уроците по алтруизъм в действие е да се включите в доброволческа работа в семейство.

„Това могат да бъдат здравословни дейности, които могат да доведат до по-задълбочени разговори за привилегиите и как да помогнете на хората и обществото като цяло, ако имате повече от достатъчно време, енергия или ресурси, които биха могли да бъдат от полза за другите“, отбеляза Серин. „Родителите могат да потърсят възможности за децата си да научат какво им харесва чрез доброволчество. Намирането на неща, които искат да правят, които са алтруистични, може да отнеме известно време и планиране, но си заслужава в дългосрочен план.“

Включете ги в благотворителни дарения.

В същия дух родителите могат да включат децата си в разговори за това кои каузи да подкрепят като семейство. Децата също могат да разпространяват информация и да набират средства за организации, които означават нещо за тях. Те могат да правят знаци, за да благодарят на помощниците в своите общности като пощенски служители, здравни специалисти, бакалници и лица, които реагират бързо.

„За по-големи деца с надбавки или работа родителите могат да накарат детето да отдели определен процент от това, което печелят за благотворителност“, казва Серин. „Разглеждането на какъв вид благотворителност детето може да се интересува от дарение може да бъде забавно преживяване, което помага на децата да опознаят собствените си предпочитания. Познаването на причините, които интересуват децата ми, ми помага да приспособя други потенциални дейности за децата си и също така ми дава прозорец към това, което наистина го интересува, отвъд алтруизма. Когато обсъждаме какво иска да стане, когато порасне и какви проблеми иска да помогне за разрешаването, тези теми се появяват отново и са на първо място в списъка в нашите дискусии.“

Покажете какво е баланс.

Серин подчертава, че има средно положение между чистия егоизъм и чистата безкористност.

„Родителите не трябва да изискват от децата си да се отказват от всичко заради другите, защото това може да доведе до съзависими поведения в зряла възраст, като отричане, че имате нужди и отказване от твърде много за някой друг“, казва тя.

„С други думи, редуването и позволяването на всеки да има достатъчно време на люлка би било пример за този здравословен баланс“, добавя тя. „Има баланс между задоволяване на вашите собствени нужди и доброта и щедрост към другите, докато децата стават зрели.“

Мартина Лазаревич
Мартина Лазаревич Отговорен редактор
Новините днес