Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дантелена, стъклена, сребърна сватба – какви са годишнините

04 ноември 2022, 19:05 часа

За радост част от българските традиции са се запазили и до днес и продължават да се поддържат живи, поне в някои области от страната. Такива са например честването на юбилейните годишнини от сватбата - памучна, дървена, порцеланова, златна, диамантена и т.н. Ако сте позабравили какви са наименованията на 5, 7, 10 години от сватбата - припомнете си в следващите редове.

Памучна сватба

Памучна сватба празнуват съвсем пресните младоженци - 1 година от сватбата. По стара традиция на семейството се подаряват памучни хавлии и кърпи, които да символизират, че техният празник вече се превръща в ежедневие. По някои територии хората я наричат и басмяна сватба.

Дървена сватба

Дървената сватба се отбелязва при 5 години от сватбата. Можем да кажем, че първите пет години са най-“рискови” и младоженците на този празник си подаряват различни дървени предмети.

Топ 7 български народни песни за сватба

Медна сватба

Две години по-късно, на 7-та годишнина от сватбата, се чества медната сватба. По традиция съпрузите си разменят медни подаръци - съдове или монети.

Тенекиена сватба

Както може би се досещате, на този ден се подаряват лъскави съдове или кухненски предмети и прибори. Тенекиената сватба е 8-та година от семейния живот.

Сватба на розите

Юбилейната 10-та годишнина се нарича сватба на розите. По традиция се канят и най-близките хора, преживели заедно със съпрузите това десетилетие - кумове, родители и т.н. 

Дантелена сватба

Дантелената сватба отбелязва 13 години от брака и на този празник се подарява луксозно спално бельо.

Какво се прави, ако хванете букета на сватба?

Стъклена сватба

Стъклената сватба е 15-годишнината от брака. Има и символика, затова се подаряват стъклени предмети - отношенията между съпрузите трябва да са чисти и прозрачни като стъклото.

Порцеланова сватба

20-годишнината от сватбата се нарича порцеланова. На този празник се обядва в нов порцеланов сервиз, който предварително е подарен на съпругата от нейния любим.

Сребърна сватба

Или казано по друг начин - четвърт век съвместен живот. 25 години не са никак малко, та по този повод се събира цялото семейство и празнуват. Добре е да се подари сребърно бижу.

Перлена и Ленена сватба

Перлената сватба се отбелязва след 30 години съвместен живот, а ленената - след 35 години.

Рубинена сватба

Този празник се чества по повод 40 години съвместен живот. Подарява се бижу с рубин, което символизира силната и огнена любов.

Какво означава да сънуваш сватба?

Сапфирена сватба

45-годишнината от брака се нарича сапфирена сватба.

Златна сватба

И едни от най-големите герои - успели да издържат цели 50 години с половинката си. По повод половин век от сватбата по традиция се устройва повторна сватбена церемония и се разменят нови златни бижута.

Диамантена, Благодатна и Коронна сватба

За хората, успели да достигнат заедно до 60, 70 и 75 години, също има поводи за празнуване. Любовта е най-красивото чудо на света!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес