Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дали ме харесва или си въобразявам - ето как да разберете

13 май 2024, 21:11 часа

Да разбереш дали едно момче те харесва или не може да бъде много трудно. Особено ако запознанството се е случило съвсем наскоро и първото впечатление замъглява ума, карайки ви да мислите, че всичко, което човекът прави, говори за неговата скрита любов. За да разберете дали един млад мъж наистина изпитва романтични чувства към вас, обърнете внимание на някои характеристики на поведението му.

Той дава невербални сигнали

Експертът по междуличностна комуникация и автор на „Разбийте комуникационния код“, Ванеса ван Едуардс, препоръчва първо да изучавате езика на тялото. Тя подчертава няколко невербални признака, че един мъж може да се интересува от вас.

1.       Той „отразява“ вашите действия, тоест повтаря вашите жестове, изражения на лицето или езика на тялото. Например, по време на разговор се облягате назад и няколко минути по-късно той прави същото.

Какво го издава, че те харесва - следете тези 5 признака!

2.       Той намалява дистанцията: опитва се да ви докосне небрежно или се навежда по-близо, когато му говорите.

3.       Той поддържа дълъг зрителен контакт или използва така наречения интимен поглед, когато човекът първо гледа в очите, а след това премества погледа си към гърдите.

4.       Зениците му се разширяват. Когато харесаме човек, мозъкът ни освобождава норепинефрин, който засяга мускулите, отговорни за разширяването на зениците.

5.       Той се прави, когато ви види: оправя вратовръзката си, приглажда косата си или се подрежда по друг начин.

6.       Когато общува, той обръща тялото си към вас и отваря устните си, като по този начин привлича вниманието ви към тях.

Всички тези сигнали могат да показват, че едно момче ви харесва. Но не бива да правите далечни заключения, разчитайки единствено на езика на тялото.

Той се притеснява и се обърква в думите си

Едно малко проучване сред 40 студенти установи, че когнитивните способности на мъжете се влошават след разговор с привлекателна жена. А друго проучване доказа, че същото се случва дори и докато чакате, тоест няма нужда да говорите с противоположния пол.

Според учените това се случва, защото когато общува с привлекателна жена, мъжът насочва всичките си когнитивни способности, за да я впечатли. Следователно, ако човек е забележимо нервен във ваше присъствие, той може да се интересува от вас.

Някои жестове, които показват, че той ви харесва

Той се изчервява пред вас

Разбира се, такава реакция на тялото може да възникне поради гняв или висока температура, така че е особено важно да се вземе предвид контекстът. Психолозите обаче отбелязват, че ако човек често се изчервява, когато ви види, това е искрена реакция на тялото, на която може да се вярва. И започва, когато се окажем до човек, когото смятаме за сексуално привлекателен.

Той те гледа по различен начин от другите

Учени от университета в Линкълн проведоха интересен експеримент. Те показаха снимки на различни жени на мъже на възраст от 18 до 25 години и с помощта на специално устройство, което записваше движенията на очите, наблюдаваха как участниците гледат изображенията. Оказа се, че когато мъжете проявяват сексуален интерес, те първо гледат гърдите на жената, а след това преместват погледа си към талията и ханша.

Наблюдавайте момчето, което харесвате, за да видите дали той ви гледа по този начин.

Той ви откроява и търси комуникация с вас.

Експертите по връзките отбелязват, че ако един мъж се интересува от жена, той ще се опита да търси възможности да общува с нея, дори в голяма компания. Например да задава въпроси, да се опитва да започне разговор, да се смее на нейните шеги, да я гледа, когато той се шегува или реагира на забавна забележка на някой друг.

Науката доказва, че инициативността в общуването е ясен знак за сексуално влечение. Ако човек винаги търси повод за разговор и се опитва да говори с вас, най-вероятно той се интересува от вас романтично.

Последователен е в общуването си

Според експертите по връзките постоянството в общуването е друг ясен показател, че мъжът ви харесва. Човекът, към който сте привлечени, няма да изчезне внезапно без обяснение за седмица или няколко месеца. Така че, ако един човек активно общува с вас днес, а утре се държи студено и дистанцирано, интересът му към вас едва ли може да се счита за сериозен.

Той следи вашите социални мрежи

Сексолозите и психотерапевтите единодушно потвърждават: ако човек хареса и коментира вашите снимки един от първите, най-вероятно той иска да ви бъде нещо повече от приятел.

Помни малки детайли

Според психолозите, ако човек помни вашите малки черти и навици, това означава, че ви слуша внимателно. И това предполага, че връзката с вас означава много за него.

Той ви помага да решавате проблеми

Когато човек е готов да се втурне към работата ви на обяд, защото сте тъжни, или доброволно помага с нещата по време на преместване - това е най-очевидният знак, че ви харесва.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес