Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дафинов лист- защо опитните домакини го слагат вечер в тоалетната

02 септември 2023, 09:50 часа

Различните начини за използване на дафинов лист са били известни още на древните гърци. Те вярвали, че растението е в състояние да донесе здраве на мъжете и жените, както и е да е от ползва в домакинството. Лавровите листа са били свещено растение и неслучайно са им били приписвани специални свойства.

Фактът, че тази подправка е най-доброто средство в борбата с микробите, е известен  от древни времена. Днес много домакини разчитат на това нейно полезно свойство. Неслучайно тези от тях, които имат повече опит, я слагат вече в тоалетната.

За целта те предварително поставят няколко дафинови листа в подходящ за целта контейнер. Седем листенца са напълно достатъчни. След това се заливат с около 200 мл гореща вода.

Десет минути по-късно приготвеният бульон трябва да се излее в тоалетната чиния. На сутринта тя ще блести от чистота.

Дори и най-евтиният препарат за пране има отлична способност да се справя с микробите, да подобрява миризмата и да се справя с мръсотията.

Дафинов лист и сапун - рецептата, която всеки градинар трябва да знае

Ето защо, преди лягане може да изсипете директно малко количество от него в тоалетната чиния. На сутринта ще трябва да почистите единствено с четка и да изплакнете. Ако извършвате тези процедури редовно, тогава няма да се сблъсквате с проблема с неприятните миризми.

Други приложения на дафиновия лист

Ако използвате различни дезинфектанти и препарати у дома, съществува риск от сериозно отравяне, което може да бъде фатално. Затова на помощ идват природните средства.

Например, хлебарките не могат да понасят силни миризми, а коментирана подправка се отличава именно с остър аромат. Поради тази причина тя е чудесен заместител на вредните препарати против хлебарки.

Цинеолът, съдържащ се в листата, е вещество, което отблъсква "мустакатите" насекоми и дразни техните обонятелни рецептори. Съдържащите се в растението камфор и пенен действат като инсектициди. Това средство не ги убива, а ги кара да напуснат дома.

Ефикасен метод е смесването на листата с пресни кори от краставица. Сместа се подновява на всеки 3-4 дни. За да работи методът, е необходимо да затворите всички прозорци и вентилационните отвори у дома с мрежа. Проверете за яйца от хлебарки всички храни, съхранявани на кухненската маса и в шкафовете.

Молците живеят там, където има естествени тъкани или вълна. Трудно е да забележите появата му, обикновено хората намират насекомо вече в стадия на пеперуда, а през това време вредителят вече е атакувал дрехите.

Използвайте както сухи, така и пресни дафинови листа. По-добре е да използвате зелени части самостоятелно, като ги поставите на рафтове в килера, в мека мебел, в калъфи с връхни дрехи или под килими. Но също така може да опушите всички вълнени дрехи с дим от горящата подправка.

Още: Сложете дафинов лист под възглавницата и вижте какво ще се случи

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес