Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дафинов лист срещу хлебарки

19 септември 2022, 16:19 часа

Всички знаем колко трудна и неравна е борбата с хлебарките. Освен че са неприятни, те разнасят микроби и зарази. На пазара се предлагат многобройни препарати за унищожаването им. Много хора избягват да използват химикали в дома си, защото се страхуват, че може да попаднат сред малките им деца или домашни любимци и да ги натровят. В такива случаи най-подходящи са природните средства, които няма да навредят на здравето на хората.

Сред популярните и често употребявани средства срещу хлебарки е дафиновият лист. Той присъства в почти всяко домакинство и се използва за приготвяне на различни ястия.

Дафиновият лист в медицината

Още древните гърци и римляни смятат дафиновите листа за символ на мъдрост, защита и мир. За тяхна родина се счита Мала Азия. Елипсовидните им листа са твърди и кожести. Използват се след сушене. В горещата вода сухият дафинов лист отделя пинени, мирцен, нерал, лимонен и др. Тези съединения са със силни антисептични и антиоксидантни свойства. Помагат за доброто храносмилане и имат потенциал като противоракови агенти.
Листата са източник на аскорбинова киселина, позната като витамин С - мощен антиоксидант и имуностимулатор. Съдържат също витамин А1: само 10 г съдържат над 20% от препоръчителната дневна доза. Витамин А е силен антиоксидант, освен това подобрява зрението.

Дафиновите листа съдържат още ниацин, пироксидин, рибофлавин и пантотенова киселина - съединения от групата на витамини В, които играят роля във функцията на нервната система и регулацията на метаболизма. Растението е източник на мед, калий, калций, цинк, манган, магнезия и желязо.   

Дафиновият лист е полезен, но ето кой не трябва да го използва

Дафинов лист срещу хлебарки

Дафиновият лист излъчва приятна миризма за хората, затова прави ястията вкусни и ароматни. Но някои от съставките му са отблъскващи за хлебарките. Дафиновият лист съдържа някои компоненти, които са изключително неприятни за тези вредители, ето част от тях:

* лаврово етерично масло
* цинеол
* пинен
* мирцен
* лимонен
* камфор.

Дафиновият лист не прогонва хлебарките моментално. Създава им известен дискомфорт, пречи им да намират лесно храна, раздразва рецепторите им и те бягат. Ако продължително време хлебарките не се чувстват комфортно, те бягат или постепенно се адаптират към миризмата. Затова избирайте дафинови листа, които имат много силен аромат, т.е. съдържат най-голямо количество етерично масло. Най-добре е да намерите свежи листа, което в България е доста трудно. Набавете си сухи листа, ако може цели клонки от пазара. Внимавайте за срока на годност. С времето етеричните масла губят част от свойствата и аромата си.

Как да използваме дафиновия лист срещу хлебарки?

Разчупете дафиновия лист и го сложете в ъглите на жилището си. Може да го поставите в шкафовете и чекмеджетата. Засадете дафинов лист в двора или поставете саксия с това растение на терасата. Може да си направите букети от дафинови листа и естрагон, които да държите във ваза.

Тинктура от дафинов лист от бабино време

Ето и няколко рецепти:

Рецепта 1

Вземете 5 г дафинов лист и сварете в 300 г топла вода. След кипване, изчакайте още 5 минути и отдръпнете от котлона. Оставете готовата смес около 4 часа. Потопете платнена кърпа в сместа и забършете первазите и пода. Може и да пръскате в труднодостъпни места с пистолет или пулверизатор. Ароматът на дафинов лист постепенно ще прогони досадните вредители.

Рецепта 2

Поставете няколко дафинови листа в термос и изсипете 500 мл вряла вода. Използвайте готовата смес като инсектицид срещу хлебарки.

Рецепта 3

Много ефективно средство срещу хлебарките е димът от тлеещи дафинови листа. Слабият огън освобождава етеричните масла. Запалете няколко дафинови листа и “прекадявайте” дома в продължение на 2 дни. Неудобството е, че трябва да държите прозорците и вратите през този период затворени. Димът от дафинови листа ще прогони хлебарките.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес