Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да си направим омекотител за пране

12 юли 2021, 08:15 часа

Трудно е да си представим пране без прах или препарат за изплакване. А преди няколко десетилетия нямаше такова разнообразие от битови химикали и прането се омекотяваше с „народни“ средства. Ще ви разкажем как да направите омекотител за тъкани със собствените си ръце, за да можете да предпазите кожата си от алергични реакции, прането от износване и машината от повреди.

Ако решите да направите препарат за изплакване след пране, не е нужно да купувате специални съставки. Всичко, което може да се използва като част от продукта, може да се намери у дома или в най-близкия магазин. Нека разгледаме най-често срещаните рецепти.

Настолният оцет отдавна се използва за изплакване на дрехи - той е най-достъпният и безвреден омекотител. Може безопасно да се използва за вълнени тъкани и като бонус запазва ярки цветове на дрехите. За ръчно измиване разтворът може да се използва в чист вид, а за автоматично измиване си струва да се смесва с други вещества, за да не навреди на пералнята.

Важно! Когато смесвате компонентите на балсама, не нарушавайте пропорциите.

Рецепта номер 1

Вземете пластмасова бутилка от 1 литър (например от стар продукт). В него налейте литър оцет и добавете 5 капки етерично масло от лавандула. Разклатете добре и използвайте по една чаша. Ако прането е малко, изсипете половин чаша от продукта. Този естествен балсам ще ви стигне за около 2 месеца.

Рецепта номер 2

Рецептата е подобна на предишната, но използвайте ментови капки вместо лавандулово масло. Препоръчва се течността да се съхранява в непрозрачна бутилка не повече от 8 седмици.

Рецепта номер 3

За да направите омекотител за вашата пералня, смесете 3 съставки:

- сода (обикновена или калцинирана сода);

- топла вода;

- оцет.

Пропорциите на компонентите трябва да са равни. За смесване използвайте емайлирана тенджера и дървена лъжица (или шпатула). Ако желаете, можете да освежите продукта, като пуснете там етерично масло. Съхранявайте до 60 дни на тъмно място.

Рецепта номер 4

Друга рецепта, която може лесно да се направи у дома: Ще ви трябват 3 съставки:

- оцетна есенция - 300 мл;

- дестилирана вода - 600 ml;

- балсам за коса - 200 мл.

Смесете и използвайте! Въпреки че тази опция за дома е най-скъпата, тя има най-висок рейтинг сред домакините.  

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес