Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чувствате ли, че животът ви тече твърде бързо? Ето един начин да забавите времето.

21 май 2024, 13:58 часа

Стремежът към новост може да накара изминалите години да се почувстват по-малко като петна.

С напредване на възрастта може би сте забелязали, че годините летят все по-бързо и по-бързо. И не сте само вие: нашето възприятие за времето се променя значително с напредване на възрастта.

Важно е първо да разберем защо за много от нас годините се чувстват сякаш минават бързо. Една от причините е, че с напредването на възрастта календарните единици като година стават все по-малък дял от целия ни живот.

Грешки, които хората правят в живота си и са нещастни

Когато сте на 8, например, една година е една осма от целия ви живот, докато когато сте на 80, това е само 80. Това допринася за усещането, че времето минава по-бързо.

Друга причина е свързана с това как спомените ни влияят върху преживяването ни във времето.

Нашият мозък не следи постоянно времето, така че когато трябва да правим преценки за дълги периоди от време, като дни, месеци или години, ние използваме броя на спомените, формирани в тези периоди, като ръководство за това колко дълго са продължили периодите.

5 забрани, които спазват дълголетниците

Например, ако ви попитат колко време изглежда, че сте правили X, мозъкът ви ще погледне назад колко спомени са били формирани по време на период X и ще използва това като ръководство за продължителността. Колкото повече спомени създаваме през даден период от време и колкото по-ярки и емоционални са тези спомени, толкова по-дълъг възприемаме този период като.

Помислете също, че сме склонни да формираме много по-малко нови спомени по-късно в живота в сравнение с по-младите си години. Като дете непрекъснато усвоявахте нови умения в извънкласни дейности, придобивахте нови знания в училище, срещахте нови хора в класовете си и правехте различни, вълнуващи неща в ежедневието си. С напредване на възрастта обаче обикновено имате по-малко нови преживявания и може да останете в подобна рутина години наред, което кара живота да се чувства по-застоял и незабележим.

Така че когато използваме паметта като ориентир за времето, ни се струва, че не сме направили много и следователно трябва да е кратък период от време, така че времето лети.

Знаейки това, можем да помогнем да забавим нашето възприемане на времето с напредването на възрастта, като преследваме новостите и новите преживявания през целия си живот.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес