Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чудните ползи на канелата за здравето

04 януари 2022, 12:05 часа

Макар и по-известна като подправка, канелата всъщност е и чудесно лекарство от природата. Канелата е добър антиоксидант, със силно противовъзпалително и антибактериално действие. Подобрява кръвообръщението и храносмилането, подсилва имунната система, помага при умора, депресия, световъртеж, гадене, ускорява обмяната на веществата, регулира нивата на холестерола в кръвта, понижава кръвната захар, поради което канелата се използва за лечение на диабет. Тя може да е и много ефикасна при хипертония, бронхит и простудни заболявания, обилна менструация, проблеми със ставите, гъбички.

Направете си домашна вода за уста от мента и канела! 10 пъти по-добра от тази в аптеката

Тя редовно се съдържа в състава на козметиката против стареене, масажни масла, мехлеми за ставни заболявания и ухапвания от насекоми. Дори се смята, че може да помага при лош дъх, а ароматът ѝ да стимулира дейността на мозъка.

Трябва обаче да сте внимателни, защото предозирането на канелата може да има обратен нездравословен ефект и да доведе до прекалено възбудено състояние, учестено дишане и сърцебиене, замаяност и подобни.

ВАЖНО е да знаете за тези странични ефекти от КАНЕЛАТА

Канелата има силен здравословен ефект и с комбинация с други природни лекове, особено мед и например е много полезна при спомагане лечението на бронхита.

1 пакетче канела, 1 пакетче смлян или счукан карамфил, 35 дребни зелени орехчета и 500 г мед сложете в шише и залейте с литър силна ракия. Оставете на хладно място и след около 2 месеца прецедете ракията и пийте по 4 супени лъжици дневно преди хранене.

5 супена лъжица пчелен мед и 1 супена лъжица канела се разбъркват добре и се приемат на 4 пъти за един ден.

1 пакетче канела, пакетче препечен и смлян или счукан карамфил, 3 смлени месести лимона, 250 г мед и 250 г краве масло се разбиват и се приема се по 1 супена лъжица 4 пъти дневно след хранене.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес