Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Четири начина за намаляване на стреса в ежедневието

03 юни 2023, 09:15 часа

Стресът е често срещано явление в нашето ежедневие. Може да бъде причинено от проблеми в работата, лоши лични взаимоотношения, недостиг на пари и много други фактори. Въпреки това е от съществено значение да управлявате стреса, за да поддържате добро здраве. Ето четири начина за намаляване на стреса в ежедневието ни, които може да започнете да прилагате още днес:

Физически упражнения

Физическите упражнения са един от най-добрите начини за намаляване на стреса. Помагат на тялото да отделя ендорфини, които са естествени средства за повишаване на настроението. Тренировките също помагат за намаляване на напрежението и умората, които са често срещани симптоми на стрес. Проучване, проведено от Харвардския университет, установява, че редовните упражнения намаляват риска от депресия и тревожност с до 40%. Разходете се, потичайте или отидете на фитнес, за да намалите нивата на стрес.

Как да се справим със стреса на работното място: 10 съвета от психолог

Владейте емоциите си

Овладяването на емоциите е сложна техника, която включва запазване на присъствие на духа и осъзнаване на вашите чувства и мисли. Това е ефективен начин за намаляване на стреса, защото помага за успокояване на ума и тялото. Самият процес по овладяване на емоциите може да се практикува чрез дълбоко вдишване, медитация или йога. Според проучване на Американската психологическа асоциация техниките за намаляване на стреса, базирани на този метод, намаляват нивата на стрес с до 38%.

Сън

Липсата на сън може да причини стрес и безпокойство. От съществено значение е да спите достатъчно, за да намалите нивата на стрес. Възрастните се нуждаят от 7-9 часа сън всяка нощ, за да функционират правилно. Ако имате проблеми със съня, опитайте да установите рутина за лягане, избягвайте използването на електроника преди лягане и създайте удобна среда за сън. Това може да включва и ритуал преди лягане - пиене на успокояващ чай (лайка, например), медитация, четене и вземане на горещ душ. 

Какво е стрес - симптоми и ефекти върху тялото

Управлявайте времето си по-добре

Лошото управление на времето може да доведе до стрес и безпокойство. От съществено значение е да приоритизирате задачите и да разпределяте времето ефективно, за да намалите нивата на стрес. Създайте списък със задачи и приоритизирайте задачите според тяхната важност. Използвайте инструменти за управление на времето като календари и цифрови планери, за да управлявате времето си ефективно.

Източници: Harvard Health, American Psychological Association, Sleep Foundation, Mayo Clinic

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес