Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болките в гърба

27 август 2024, 07:45 часа

Болката в гърба не се счита за нещо сериозно - тя ще боли и ще изчезне от само себе си. Но в някои случаи с този симптом трябва да се обърнете към специалисти възможно най-скоро.

Каква е болката в гърба?

Болката е субективно чувство, ние я възприемаме и чувстваме по различни начини. Когато обаче става дума за болки в гърба, лекарите разграничават два вида болка.

Още: Може ли да се излекува напълно артрит на гръбначния стълб?

  • Специфична болка.  Обикновено може да се обясни с друга диагноза или нараняване. Сред най-честите причини за специфична болка в гърба са травми на гръбначния стълб, инфекции, радикулопатия, лумбална стеноза, артрит и тумори.
  • Неспецифична болка. Вече не е възможно да се обясни с конкретна диагноза.

Кога да отидете на лекар

Болката във всеки случай сигнализира за определени проблеми. Но, уви, на практика малко хора ще тичат до клиниката всеки път, когато ги боли гърба.

Има няколко причини да отидете на лекар възможно най-скоро:

Още: 4 упражнения, които трябва да правите, ако седите от 9 сутринта до 17:00 часа на бюро (ВИДЕО)

  • Паднал си на земята.
  • Вдигнали сте тежък предмет и сега ви боли гърба.
  • Имате нараняване.
  • Гърбът ви е прищипан при навеждане.
  • Изпитвали сте наскоро спортно претоварване
  • Нямаше наранявания, но гърбът продължава да ме боли.

Идеален план за лечение

Има много нетрадиционни методи за лечение на гърба, като колан от кучешки косми и обтриване с водка. В една идеална картина на света обаче терапията изглежда съвсем различно.

Трябва да започнете с консултация с лекар. Компетентен специалист ще ви помогне да разберете какво точно е причинило болката и само в този случай ще бъде възможно да се състави по-нататъшен план за действие.

Още: Какво да правите при притиснат нерв в гърба?

Нестероидните противовъзпалителни лекарства ще помогнат за намаляване на болката. Освен това, при болки в гърба лекарите често предписват мускулни релаксанти.

Прости навици за здрав гръб

Ако сте свикнали да се навеждате над мивката прегърбени, това означава, че сте държали гърба си в тази не особено приятна позиция повече от месец от живота си.

А гладенето на дрехи е по-добро в седнало положение. Просто поставете стол до дъската за гладене и гърбът ви ще ви благодари.

Още: Болки в кръста и гърба: какво да направите за бързо възстановяване

Дори в съвременния свят е малко вероятно да можете напълно да се предпазите от необходимостта да вдигате нещо тежко. Запомнете обаче златното правило: всички тежки предмети трябва да се повдигат само с изправен гръб.

Дългите разходки са добър навик. Все пак, не забравяйте от време на време да сядате за почивка на пейка.

Много хора съветват да замените асансьора със стълби, но всъщност подобна идея може да навреди на гърба ви. Особено вредно е слизането по стълбите.

Източник: "Д-р Питер"

Още: Учени:Този лесен ежедневен навик ще ви отърве от болките в гърба

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес