Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блясъкът на "Картие" осветява Париж

03 декември 2013, 18:46 часа

Импозантна огърлица на махараджа, диадема, носена от Кейт Мидълтън на сватбата й, "мистериозни часовници" - около 600 бижута, създадени от 19-и век до 70-те години на XX-ти век, са  включени в най-голямата изложба, посветена на бижутерската фирма "Картие", предаде БТА.

Изложбата се открива утре в Гран пале в Париж. "Картие" е бижутерът на кралете и кралят на бижутерите, казва британският крал Едуард Седми през 1902 г., малко повече от 50 години след  основаването на прочутата бижутерска фирма през 1847 г.

Изложбата представя разнообразието на бижутата "Картие" през годините. Сред най-впечатляващите експонати е украсената с диаманти огърлица на махараджата на Патиала. През 1928 г. той донесъл в Париж сандъци с древни бижута и поискал от "Картие" да създаде модерна огърлица, заяви Паскал Лепьо, който е сред кураторите на изложбата.

За огърлицата се заговори отново през 1998 г. 15 години по-рано "Картие" реши да изкупи на търгове или от антиквари бижута с историческа стойност. С изключение на някои бижута, които са предоставени от собствениците им, повечето експонати са собственост на "Картие". 

Британската кралица е предоставила диадема, създадена през 1936 г. Крал Джордж Шести купил диадемата за съпругата си, която я подарила на дъщеря си, бъдещата кралица Елизабет Втора, за 18-ия й рожден ден. Диадемата, украсена с диаманти, отново фокусира вниманието върху себе си през април 2011 г., когато Катрин Мидълтън я носеше на сватбата си с принц Уилям. Елизабет Втора е предоставила също брошка "Картие" с 22,60-каратов розов диамант, която получила като сватбен подарък. 

18 от "мистериозните часовници" за пръв път са събрани на едно място в рамките на изложбата. Лепьо е на мнение, че това е квинтесенцията на "Картие". Първият от часовниците бил произведен през 1912 г. Създаването му отнело една година. Мистерията им  се състои в това, че стрелките, създадени от диаманти, сякаш са в състояние на безтегловност.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес