Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бирманските питони имат вродена система за ориентация

19 март 2014, 15:18 часа

Според последни проучвания този вид змия може да се ориентира перфектно и лесно се връща там, откъдето е преместен например.

Бирманският питон е известен като една от най-големите змии в света и населява предимно тропическите и субтропически части на Южна и Югоизточна Азия, но се приспособи сравнително отскоро и в блатата на известния национален парк Евърглейд в щата Флорида, САЩ, вероятно след като е бил изпуснат от невнимателни собственици.

Този питон е близо до върха на хранителната верига и просперитетът на вида във Флорида вече заплашва местното биоразнообразие.

Изследователите залавят шест от тези влечуги, поставят ги в непрозрачни кутии и ги пренасят, за да ги пуснат от различни разстояния между 21 и 36 километра. Благодарение на малък предавател, те проследяват движението на питоните и измерват пътя и скоростта им.

След като са освободени, змиите незабавно са се отправили обратно към мястото, на което са заловени. Пет от животните са открили обратния и са се озовали близо до целта с разлика от пет километра. По неизвестни причини, малко преди да се прибере, шестият питон променил посоката.

Питоните пътешествали между 94 и 296 дни, като показали "ясно определена решимост да се върнат у дома", показва изследването, публикувано в списанието Biology Letters на Британската академия на науките, пише БГНЕС.

За първи път такова чувство за ориентация, чийто произход остава мистерия, се идентифицира при змии.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес