Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Баба никога не хвърляше банановите кори, ето защо

25 май 2023, 14:44 часа

Произходът на бананите е Югоизточна Азия, но понастоящем те се отглеждат навсякъде в топлите климатични пояси. Съдържат значително количество нетни въглехидрати, протеини (фибри, пектин) и малко мазнини, както и витамините В6 и С и микроелементите калий, магнезий, мед и манган.

Здравословното включване на бананите в менюто се обуславя от техните свойства да: интензифицират храносмилането; съхраняват паметта; ограничават натрупването на излишни мазнини в тялото; намаляват риска от сърдечносъдови и дегенеративни заболявания; нормализират нивото на кръвната захар; поддържат бъбреците в добро функционално състояние; са лека, енергийна храна за спортуващите и особено за професионалните състезатели и други.

Безспорните здравословни ползи на тези плодове се допълват по чудесен начин от техните кори, които могат да се използват по много начини за поддържане на кожата и косата в изрядно състояние, явяващо се като необходимо условие за постигане на женската красота. Ето същността на тези начини и към какво са насочени.

Всеки ден закусвате с банани? Вижте какво се случва с тялото ви

1/ За лечение на акнето (състояние на кожата, характеризиращо се с гнойни пъпки по лицето или/и гърба, причинени от възпалени и инфектирани мастни жлези), тъй като банановите кори имат подчертан противовъзпалителен ефект, дължащ се на ексфолиращите им свойства.

Конкретно, първо, кора от банан се втрива – откъм вътрешната й страна – в областите, които са засегнати от акне; второ, в продължение на от 3 до 5 минути се извършва лек масаж с кръгови движения, трето, третираните области се изплакват с хладка вода след около 5 минути, така че да има достатъчно време хранителните вещества от кората да се адсорбират в кожата. Тази процедура се повтаря 3 пъти дневно.

2/ За постигане на здрава, опъната и сияеща лицева кожа – чрез налагане върху нея на „маска за лице“, приготвена от пасирани (или смляни) бананови кори, примесени с малко овесено или кокосово мляко, до получаването на хомогенна каша. Процедурата е следната: първо, кожата на лицето се почиства старателно и се изсушава; второ, кашата се нанася равномерно върху изсушената кожа и се изчакват 20 минути, за да се получи пълен ефект от проникването на полезните вещества; трето, лицето се изплаква внимателно. Поставянето на маска по описания начин се повтаря 2 – 3 пъти седмично.

Над колко банана на ден може да ви причинят стомашен проблем?

3/ За премахване на тъмните кръгове, подутините и торбичките под очите е достатъчно да се поставят подходящо нарязани бананови кори на въпросните места, да се изчака ½ час, след което лицето да се изплакне с хладка вода.

4/ За придобиване на бели, блестящи зъби – чрез втриване в тях на парченца бананови кори, с което се минимизира отлагането на плаки върху вътрешната им повърхност.

5/ За постепенното премахване на брадавици – чрез налагане върху тях на съответно оразмерени парченца бананови кори, старателно увиване на местата с памучно парче плат и престояване на този своеобразен компрес през цялата нощ. Процедурата следва да се повтаря упорито до пълното изчезване на брадавиците.

И накрая – за сведение: с помощта на бананови кори могат да бъдат премахвани и петна от кафе, вино или/и други оцветяващи хранителни продукти.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес