Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако имате конденз в комина – ето какво се прави

19 януари 2024, 11:28 часа

Докато кондензът на прозорците през зимата, когато разликите в температурите между помещенията и околната среда станат значителни, е очакван и повечето собственици на имоти трескаво търсят как да намалят конденза, намалявайки влагата в дома чрез различни хитри трикове и разумни решения като монтиране на абсорбатори и влагоуловители, то откриването на конденз в комина може да е изненада и да е объркващо.

Малко собственици на жилища с печки и камини, тоест такива, в които има комин, знаят, че конденз в комина е възможен и очакван, както и как да се справят с него.

Конденз в комина – какви са възможните причини?

Ако имате конденз във вашата камина, чувате вода да капе в комина или забелязвате влага, мухъл, петна по стените или тавана около комина, време е да проверите дали коминът ви е в изправност, а ако не се справяте сами – време е да потърсите добър майстор.

Възможно е коминът ви е да компрометиран, спукан, а това крие редица опасности – повреждане на собствеността ви, мухъл и плесен, които лесно могат да се разпространят из дома ви, петна по мазилката на стената и тавана, които оставят трайна следа, както и най-опасното – пожар, ако електрическите ви кабели преминават през тавана, при което водата и кондензът на комина пораждат заплаха от пожар, причинен от късо съединение заради влагата.

Нарушената структурна цялост на комина е възможна причина за конденз, а тя може да бъде от животозастрашаваща опасност, така че не отлагайте консултация със специалист, ако познанията ви, свързани с комините, са минимални.

Как да премахнете конденза от прозорците и дограмата?

Възможно е обаче коминът ви да не е компрометиран, а причините за водата и влагата, за конденза да са далеч по-прозаични и подобни на тези върху стъклата на прозорците ви, върху дограмата и в банята ви.  Влагата върху тухлите на комина, позната като „изпотяване на комина“ е конденз, подобен на този по прозореца си, когато навън е студено, а вътре топло.

Тоест причините за конденза може да са просто температурните разлики – когато навън е студено, а в помещението е топло, то топлият въздух в дома кара комина ви да се „изпотява“, без да е спукан, компрометиран или да има по-опасна причина за конденза и влагата. Това, оказва се, е нормален процес и често се наблюдава, когато топлината на огъня в печката или камината не е достатъчна, за да се изпари водата.

Забележете обаче, че макар да е нормален и очакван този процес, трябва да му противодействате, защото останалата вода, влагата от конденза, може да бъде абсорбирана от порестите тухли в комина ви, да замръзва и да се размразява многократно, а това да доведе в крайна сметка до пукнатини в комина, за които вече ви обяснихме колко са опасни и как създават риск дори от пожар.

Ето защо е редно да предприемете мерки при конденз в комина и да го отстраните. И точно тук възниква въпроса как точно да се справите с конденз в комина, какви са възможните мерки и действия от ваша страна и кои от тях са най-ефективните и е най-добре да ги предпочетете, ако забелязвате този проблем в дома си.

Каква е най-честата причина за конденз по дограмата?

Конденз в комина – как да се справим с него?

И така – забелязали сте признаците на влага и конденз в комина – миризма на мухъл и плесен, отлепване на мазилка, петна, отложени соли по стените и т.н. и си задавате въпроса как да се справите с този конденз в комина? Ако няма течове или не липсва шапката на комина ви, ако не е компрометиран, то причината ясно е в конденза, а кондензът може да се корени в  липсата на вентилация, проблем, който често засяга комини, които не са били използвани дълго време или са били дори запечатани, нещо, което означава, че въздушният поток е бил ограничен.

Ако споделяте общ комин със съседи, то причината за проблема дори може да не е при вас, така че е важно при общ комин да се работи не на парче, а да реагират заедно всички собственици на имоти в сградата. Сред възможните начини да решите проблема с конденза в комина са:

  • топлоизолация на външния комин,
  • увеличаване на тягата на комина,
  • вдигане на комина над билото на покрива, за да дърпа по-добре,
  • замяна на коминната система с такава от керамични тръби и т.н.

Възможностите за противодействие са много и зависят от проблема, а тъй като комините създават и опасност от пожар освен всички останали рискове и щети, е добре да се обърнете към майстори, а не да се опитвате да се справите с конденз в комина сами.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес