Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако допуснете тези 3 грешки, кариерата ви незабавно ще тръгне нагоре

25 октомври 2022, 21:15 часа

Цял живот правим грешки и се учим от тях. Понякога се самонаказваме и обвиняваме, че сме постъпили по един или друг начин, но всъщност грешките ни дават много повече опит от нещата, които сме направили “по учебник”. Принципът проба-грешка е особено успешен, полезен и ефективен, ако тепърва започваме нова работа. А ето и кои са трите най-важни грешки, които всеки трябва да направи, за да успее да се изкачи в кариерната стълбица. Вижте ги в следващите редове.

Тези зодии ги чака голям успех в кариерата след 40

Поемете ангажименти над възможностите си

Особено в началото на всяка кариера, искаме да се докажем пред работодателите и колегите. Затова никога не отказваме да поемаме повече и повече задачи, докато старите все още не са завършени. Но в даден момент това започва да ни “тежи”, а околните вече са свикнали да не им отказваме. 

Когато обаче съзнателно се натоварим с повече задачи, ще съумеем да преценим реалните си възможности, следващият път да откажем на колегата или шефа си, както и да не заблуждавате клиентите си. По този начин много по-бързо и лесно ще се научите да казвате “не”, без да се чувствате гузни.

Защо да познаваш себе си добре помага за успешна кариера?

Отидете на интервю за работа без да сте се подготвили

Поне веднъж в живота и това трябва да се случи, за да сте наясно, че винаги е добре да сте поне малко подготвени, когато от това зависи как ще се развие бъдещата ви кариера. По този начин ще осъзнаете, че с минимални усилия сте могли да избегнете срама и неудобството, които изпитвате поради вашата неподготвеност за въпросите. Дори и да не ви изберат като ново попълнение в избраната от вас компания (което е по-вероятният развой, когато не сте се погрижили да се представите добре на интервюто), то поне ще си научите урока за следващите пъти, в които кандидатствате за работно място.

Да пропуснете невероятна възможност поради страх от провал

Не бързайте все пак, когато ви се предостави нова възможност, да отказвате поради затрупан график. Обмислете добре офертата - може би тя е равностойна, а дори и по-добра от всичко, с което се занимавате в момента накуп. Много е вероятно и тя да се окаже “голям залък”, за който не сте сигурни, че сте готови. А след време да съжалявате, че сте пропуснали такова добро предложение. Именно чувството на сигурност и зоната на комфорт, в която попадаме на работа след определено време, ни възпират от това да се издигаме и да ставаме по-добри.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес