Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 знака в Интернет, че се превръщате в досадна майка

10 май 2021, 08:51 часа

 Младите майки прекарват доста време в интернет. В това няма нищо лошо, но има такива, които имат доста измамна представа за майчинството и необходимостта на света да научи за личните им вълнения. Ето няколко признака, които показват, че губите представа за реалността и се превръщате в „досадна“ майка:

1. Прекалявате с постовете

Тези майки споделят всичко и искат да покажат на целия свят какво закусват децата им, къде отиват, буквално всяка минута от живота им. Подсъзнателно те са емоционално зависими от реакциите и коментарите под всеки пост. Ако не получат достатъчно харесвания, се разстройват.  

2. Поствате една и съща снимка с различни емоции

Социалните медии не са семеен албум. По-добре изберете някой сладка снимка и я споделете с приятели. Понякога майките не могат да изберат най-добрата снимка и качват цял куп идентични снимки с малки разлики в изражението на лицето.

3. Коментирате какво е да си родител под всеки статус

Всички знаем, че не е лесно да си родител. Това променя целия ти живот. Някои майки добавят коментари за важността на майчинството под всяка тема, дори и напълно различна. Например, ако някой е развълнуван от придобита магистърска степен или нова кола, тази майка веднага ще коментира „Нищо не може да се сравни с радостта от отглеждане на дете“. Това не е особено уместно и може да се счита като груб жест.

4. Преувеличавате постиженията на детето

Много майки преувеличават всяко постижение на детето си и са убедени, че то се развива много над средното ниво. Така искат да повишат собствената си самоувереност, но постигат обратен ефект – изпращат послание, че децата им се нуждаят от непрекъснати похвали и повдигане на самочувствието и децата по-късно започват да изпитват страх от провал.

5. Предоставяте твърде много информация

Отглеждането на дете е вълнуващ процес, в който всеки ден научавате нещо ново. Някои майки смятат, че всяка нова стъпка трябва да се сподели с целия свят. Да, приятелите ви искат да видят някоя сладка снимка на детето, но определено не се вълнуват колко памперса сте сменили днес и как протича приучаването на гърне. И не всичко това трябва да се документира със снимки. Помнете: важните за вас неща, може би не са така вълнуващи за другите.

6. Хвалите се от всичко

Майките са горди от всяко ново движение на детето, което е важен момент от родителството и напълно разбираемо. Най-лошото е, когато децата се сравняват помежду си. Всеки иска да покаже, че неговото дете е пред останалите и става състезание кое дете прохожда по-рано, казва първите си думички… В това няма никакъв смисъл, защото всички деца са уникални и се развиват индивидуално.

7. Постове от рода на „благословена съм, че имам това дете“

Разбира се, да имаш дете, е благословия. Но подобни постове нараняват жени, които нямат деца, независимо дали по собствено желание или не.

8. Прекалено много селфита с детето

Някои хора не могат и един ден без да си направят и споделят селфи. В тях няма много информация, освен за грима, прическата и настроението на детето днес. Според доклад на Бирмингамския университет: хора, които споделят прекалено много селфита, нямат устойчиви взаимоотношения с другите и са егоцентрични.

9. Агресивни постове

Понякога майките са малко груби към тези с различни разбирания. Например някои изразяват рязко негативното си отношение към жени, родили с Цезарово сечение. Според същото проучване майки, които кърмят са двойно по-агресивни от другите. Това се нарича ефект на „майката мечка“, когато кърменето им дава повече кураж да защитават себе си и рожбите си.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес