Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 техники за борба с негативните мисли

28 септември 2024, 18:30 часа

Чувство на тревожност, безсъние - това е резултат от факта, че негативните мисли ви завладяват. За да върнете положителната нагласа към живота и да направите така, че чашата винаги да е наполовина пълна, ще ви помогнат няколко прости действия.
 
Начинът, по който гледаме на света, до голяма степен определя отношението ни към живота: ако сме песимистично настроени и във всичко виждаме само лоши неща, не е изненадващо, че се сблъскваме с проблеми в работата, скандали в семейството, постоянно чувство на тревога и лошо настроение. Освен това е много лесно да се поддадем на негативните мисли - и вече минава ден, седмица, месец, когато виждаме живота само в черни краски. Да свалим тези „тъмни очила“ не е толкова лесно. Трябва обаче да знаете няколко техники, благодарение на които можете да се отървете от тях.

1. Играйте си с времето

Един прост начин да победите негативните мисли е да им отделяте само 10 минути на ден. Вместо да посвещавате целия ден на песимистични мисли, сега можете да „мислите за лоши неща“ само в строго определени часове. По този начин ще се научите да контролирате мислите и чувствата си за кратък период от време.

Още: Чувствате се потиснати: Открийте тайната стратегия "1-2-3", която ще ви изправи на крака

2. Най-добър приятел

Често се отнасяме към себе си като към най-големия си враг: ругаем се за най-малките гафове, постоянно се упрекваме и критикуваме. Има три прости стъпки, за да спрете това самоизтезание.

Не се въздържайте

Ако ви се иска да плачете, да крещите, да чупите чинии или да се мразите, моля, направете го. Три минути и всичко свършва. Но след това ще се чувствате като нов човек през целия ден.

Още: 30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

Следете го

Необходимо е да разберете какво точно ви причинява негативни мисли и кога се случва: на работа, вкъщи, на път за магазина. Този подход ще ви помогне да разберете защо тази ситуация ви кара да се чувствате по този начин и как можете да се справите с нея.

Кажете си какво би ви казал най-добрият ви приятел

Ако негативните мисли се промъкнат отново в главата ви, отвлечете вниманието си. Направете си комплимент, дайте си ободряваща дума и повторете мантрата „всичко ще бъде наред“ няколко пъти.

Още: Магията на думите: тези 10 утвърждения ще променят живота ви за една седмица – казвайте ги всеки ден

3. Лист хартия и химикалка

Запишете всичко, което ви притеснява в момента. Обяснете подробно защо дадено събитие ви кара да се чувствате по този начин. Думите върху лист хартия ще ви помогнат да разберете проблема по-добре - това създава илюзията за осезаемост.

Ще можете да разберете причината за притесненията си, да смачкате злополучния лист хартия и да продължите напред с леко сърце.

4. Силата на любовта

Вместо да се борите с негативните мисли, опитайте се да ги победите с едно още по-силно чувство - любовта. Прекарвайте повече време с тези, които наистина обичате: семейството си, кучето си, старите си приятели. Просто трябва да се огледаме и да осъзнаем, че в живота ни има много повече причини да обичаме, отколкото си мислим.

5. Без телевизия

Според учените гледането на триминутни сутрешни новини по телевизията неизбежно води до негативни мисли през целия ден. Позитивната нагласа, от друга страна, ще ви помогне да прекарате деня по най-приятния и продуктивен начин. Затова се опитайте да намерите начин да се предпазите от негативните влияния - като за начало спрете да гледате новините сутрин.

6. Тържествено си обещайте

Започнете деня с обещания към себе си: "днес ще свърша работата, която не довърших през уикенда", "днес съм отворен за положителни мисли и емоции", "този ден ще бъде успешен за мен". Винаги търсете нещо хубаво във всяка ситуация, помнете постиженията си, най-щастливите моменти в живота. Не се страхувайте да мислите за бъдещето: евентуално повишение в работата, пътуване до морето.

7. Кажете "благодаря"

Психолозите са сигурни, че чувството на благодарност е истинският ключ към щастието. Животът не става по-лесен, но можем да станем по-силни - просто трябва да обръщаме повече внимание на приятните малки неща.

Огледайте се: всичко около вас може да бъде истински източник на положителни мисли. Направете си „Списък на хубавите неща“ и запишете всички неща, които ви доставят удоволствие.

8. Спортувайте

Физическата активност е основен елемент в борбата с негативните мисли. Йога, джогинг, медитация, ходене пеша - физическите упражнения могат да ви помогнат да се отървете от притесненията и чувството за тревожност. Основното нещо е да ходите на тренировки редовно, поне веднъж седмично.

 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес