Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 причини защо сауната е полезна за здравето

02 февруари 2022, 10:05 часа

Сауната е сред най-популярните и харесвани спа процедури в наши дни. Повечето хора предпочитат да ходят на сауна главно през студените месеци, но е хубаво да се прави сауна много по-често от това. Сауна – процедурите въздействат на човешкия организъм чрез висока температура, променлива влажност и инфрачервено топлинно лъчение.

1. Терапия срещу стрес
Сауната е отлично средство за справяне със стреса. Специалисти твърдят, че сауната е подходяща и за хора с нервно разстройство. Цялостната атмосфера във сауната, придружена с приглушена светлина, действа отпускащо и създава трайно, приятно усещане за спокойствие и хармония на ума и тялото.

2.  Отличен детокс за организма
Поради високата, постоянна температура, която се образува в сауната, тялото на човек се изчиства от токсините чрез потта, която се отделя по време на престоя му вътре в сауната.

3. За по-добър имунитет
Престоят в сауна, ще увеличи производството на бели кръвни телца, които от своя страна се борят срещу инфекциите и вирусите. Сауната подобрява имунитета и е перфектната, превантивна мярка срещу грип или настинка.

4. Като болкоуспокояващо
Сауна терапията намалява напрежението в тялото, подобрява циркулацията на кръвта, като разширява кръвоносните съдове и отпуска мускулите. Използва се като болкоуспокояващо срещу мускулна треска, именно след тежки тренировки.

5. За красива и свежа кожа
Тъй като ,сауната детоксикира тялото на човек от вътре на вън, кожата е видимо по - изчистена, по-свежа и по - блестяща. Отделянето на пот от тялото по време на сауна, предпазва кожата от разграждането на колаген и тя се запазва еластична и значително по - млада.

6. Сауна за отпушване на синусите
Възползването от сауна терапията е препоръчително за хора с хроничен синузит или хрема. При престоят в сауна помещение, човек ще изпита моментално облекчение, тъй като при топлината, която се отделя в сауната, лигавицата се отваря, секретът се втечнява и синусите се освобождават.

7. За контрол над теглото
Сауната успешно се справя със стимулирането на метаболизма. Освен това, чрез нея теглото на човек намалява. Това се случва, благодарение на потенето на тялото, при което то гори калории, а това значително дава отражение и на фигурата.

8. За по-добър сън
Специалистите твърдят, че редовното посещение на сауна се отразява изключително добре на съня на човек.  Сауната действа отпускащо на организма, сваля напрежението, подпомага релаксацията на тялото и ума , а това е предпоставка и за един по-спокоен и по-здрав сън

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес