Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 знака, че страдате от комплекс за малоценност

01 януари 2022, 20:10 часа

Повечето от нас не са достатъчно уверени в себе си. Всъщност да си несигурен в себе си, до известна степен е “нормално”. Това ни мотивира да правим промени и подобрения в живота си. Желанието ни за положителни промени трябва да влияе благоприятно на вътрешната ни увереност. Това е обратното на отчаяни опити да спечелим от страх да не загубим.

Страдате ли от комплекс за малоценност? Ето тези 7 признака ще ви помогнат сами да си отговорите.

1. Прекалено чувствителни сте към мнението на другите.
Интересувате ли се какво мислят другите за вас? Подтискате ли се, когато ви критикуват или открият ваши недостатъци?
Вземате много присърце мнението на останалите. Сривате се от най-малката забележка. Вътрешният ви глас алармира “Не съм достатъчно добър”.

2. Изолирате се социално.
Не обичате да сте сред хора, защото не може да се отървете от усещането, че не сте толкова добри като останалите. Не искате другите да знаят за вашата несигурност и неувереност. Мразите всяка форма на сравнение, затова не искате да сте част от каквато и да е група. Предпочитате да сте сами в собствената си компания.                                           

3. Лесно откривате недостатъците.
Имате зорко око и лесно забелязвате и най-малките недостатъци и несъвършенства на другите. Тъй като самите вие не сте уверени, подсъзнателно карате и останалите да се чувстват така. По този начин никой във вашите очи не може да е по-съвършен. С други думи, искате да подчертаете колко малки са другите, за изглеждате вие “големи”.

4. Поставяте своите нужди на последно място.
Подсъзнателно поставяте собствените си нужди на последно място. Вие просто се губите в чувствата си на несигурност и усещане, че нямате достатъчно “заслуги”. С течение на времето така натрупвате гняв, който лесно може да избухне. 

5. Жадувате за комплименти.
Комплиментите ви карат да разцъфтите и да се чувствате горди. Ако страдате от комплекс за малоценност, сте зависими от ласкателства. Държите се мило с всички, искате другите да ви харесват и постоянно да ви го казват. Оценката на другите е важна за вас, тя “напомпва” егото ви.

6. Страхувате се от публични изяви.
Мразите публичните изяви и състезанията, защото не не искате да губите. За вас всяка конкретна загуба е провал. Не приемате второто място. Всеки път, когато трябва да се състезавате, изпитвате тежко безпокойство.

7. Отлагате.
Липсва ви мотивация да предприемете нещо и все отлагате задачите, защото се страхувате, че няма да се справите. Трудно е нещо да ви раздвижи и накара да станете от дивана. За да не се провалите, предпочитате изобщо да не започвате нещо и все отлагате.

Ако откриете всички тези знаци в собственото си поведение, не се отчайвайте. Има много начини да се справите. Важното е да повярвате в себе си, да не се сравнявате с другите, да не зависите от тяхното признание. Повече вътрешна свобода, хармония със собствените ви чувства, ще ви наградят с емоционална стабилност и увереност.

 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес