Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 тайни при избора на диван, за които малко хора знаят

02 ноември 2022, 18:44 часа

Как да изберем от огромната гама от магазини единственият диван, който ще издържи дълго време и ще бъде приятен за окото? Ето на кои точки да обърнете внимание.

1. Помислете къде ще бъде диванът

Това е важно, защото определя кои елементи ще бъдат "в полезрението" ви. Например, ако диванът е разположен в центъра на стаята, тогава гърбът му трябва да е красив, изработен от същия материал.

В случай на местоположение в ограничено пространство, изберете модел, в които няма да ви се налага да се блъскате, когато минавате. И за зониране на стая, ъглов диван е по-подходящ.

2. Поставете два дивана вместо един

Когато избирате мебели, се ръководете от начина си на живот. Ако имате голямо семейство или често идват гости, тогава един, дори голям диван в хола може да не е достатъчен - помислете за втори.

В допълнение, два дивана ще разчупят изтърканата схема „с лице към телевизора“, която може да изглежда остаряла като дизайн.

Дизайнерски препоръки за черно-бял интериор в апартамента

3. Изберете компактни форми

По-добре е да изберете по-подходящи силуети: тесни подлакътници вместо обичайните или пълното им отсъствие, тесен гръб без обемисти възглавници или ширина на седалката по-малка от стандартната. Така че диванът ще изглежда по-компактен, но в същото време може да побере необходимия брой хора.

4. Направете ярък акцент с цветни мебели

Цветната тапицерия може да бъде избрана въз основа на цялостната палитра на хола или обратно, задайте тона за останалата част от пространството.

Най-популярните цветове са жълто, изумрудено, синьо, оранжево, но не се колебайте да надхвърлите този списък. Лилави, розови, тюркоазени модели ще станат център на визуална атракция в интериора.

7 трика, които ще ви позволят да създадете елегантен интериор на най-ниска цена

5. Играйте с текстури

Според негласното правило за балансиран интериор, ако яркият цвят не е опция за вашия интериорен стил, тогава текстурата може да впечатли.

Например, „кадифените“ велурени тъкани изглеждат страхотно в сдържани и тъмни цветове, а когато вълните лежат в различни посоки от движенията на ръката, се създава интересен ефект.

Друг вариант е модерно агнешко или букле. Въпреки очевидния уют и дори игривост на материала, той ще подхожда на различни стилове - от минимализъм до сканди-шик.

6. Откажете се от ненужната функционалност

Всеки е свикнал с факта, че диванът трябва да бъде солиден и максимално функционален. Освен приятен външен вид, той трябва да има подвижни възглавници, механизъм за сгъване и място за съхранение.

Но какво ще стане, ако наистина не се нуждаете от него? Анализирайте за какво всъщност ви служат тези мебели и изхвърлете ненужните функции. Вдигат цената, добавят тежест.

Ако диванът за вас е само за приемане на гости или гледане на телевизия и има допълнителни легла, просторни гардероби без него, тогава най-простият модел ще бъде достатъчен.

12 невероятни идеи: Как да създадете стилен интериор?

7. Учете се от грешките

Преди да закупите нов „диван-мечта“, поработете върху грешките – огледайте съществуващия, отбележете неговите визуални, както и функционални недостатъци, избягвайте ги в новия. Може би вече сте имали цветен диван, но сте забелязали, че закачливият му вид ви дразни.

Изходът е неутрален нюанс и акцент върху текстурата.

Ако предишният модел е просторен, но в същото време обемист, често празен, по-добре е да спрете на по-компактен аналог.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес