Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 сигнала по ноктите, които показват здравословни проблеми

31 март 2022, 19:15 часа

Нокътната плочка е истински индикатор за неприятностите, които могат да навредят на тялото ни. Има няколко сигнала, които предупреждават за опасност и сигнализират за бърза реакция от ваша страна. Нужно е да направите консултация с лекар.

1.            Избледняване

Бледата, обезцветена нокътна плочка може да сигнализира за меланом, не пропускайте тази промяна.

2.            Жълтеникав оттенък

Причината може да е началото на псориазис, който все още не се е развил. Също така, този сигнал показва чернодробно заболяване. Този цвят обаче често се среща при жени и мъже, които пушат.

3.            Синкав оттенък

Ако хемоглобинът е паднал, тогава ноктите придобиват точно такъв оттенък. Още повече, може да съществуват проблеми с белите дробове, кръвообращението.

4.            Бели петна

Каквито и знаци да свързват хората с белите петна понокътната плочка, то науката е неумолима. Петна от този вид могат периодично да се появяват, да имат различни силуети. По правило, това е сигнал, че организма ни има недостиг на цинк и калций. Белите ивици са причина да си направите проверка на бъбреците. Поискайте направление за нефролог. Добре е, ако откриете проблема своевременно.

5.            Напречни вдлъбнатини

Дупки от напречен тип се появяват по нокътната плочка, ако човек непрекъснато живее и работи под стрес. Това може да е и признак на нарушен метаболизъм. Разбира се, не трябва да се изключва нараняване на нокътя. За всеки случай, консултирайте се с личния си лекар.

6.            Надлъжни ивици

Този симптом най-често се свързва с промени, свързани с възрастта. Но ако сте далеч от старостта и имате подобни  ивици по нокътната плочка, тогава пиете малко вода. Дехидратацията на тялото се проявява точно по този начин.

7.            Чупливи и лющещи се нокти

Ако това не се дължи на някакво външно влияние, тогава има само една причина – липсват определени витамини. Пийте мултивитаминови добавки и най-вероятно проблемът с течение на времето ще отшуми. Ако все пак това не стане, направете нужните изследвания на сърдечно-съдовата и ендокринната системи. Уви, това може да е един от признаците на диабет.

Препоръчително е при всяка промяна по ноктите да се консултирате със специалист. Разбира се, промените могат да се заради неправилно направен маникюр, което е за предпочитане. Но може да са и заради  настъпващ здравословен проблем.

Консултирайте се с терапевт, ако забележите такива неприятни звънци в себе си.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес