Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 шокиращи обичая на Древен Египет, които тогава се смятали за норма

02 октомври 2024, 06:30 часа

Величествени пирамиди, фараони, Клеопатра и безкрайни пустини - хората свързват всичко това с Древен Египет, но малко хора осъзнават какви ужасни неща обичайно е правил този народ. Ето кои са те:

1. Мумифициране и отстраняване на органи

Древните египтяни са смятали за правилно да се мумифицира човек, тъй като религията е повелявала това. Процесът на мумифициране бил доста сложен и дълъг - около два месеца. Първо починалият бил старателно измит и след това започвали да отстраняват вътрешните органи. Винаги първо се вадел мозъкът и то през носа. След това белите дробове, черния дроб, бъбреците, сърцето и други органи. По правило всички органи се съхранявали в отделни съдове. За да се предотврати разлагането на тялото, то е поставено в сол за 40 дни. След това кожата се смазва с различни масла и едва тогава започват да увиват починалия в ленени превръзки.

Още: Египетски археолози откриха астрономическа обсерватория от 6 век пр.н.е.

 

2. Животински жертвоприношения

Повечето животни в Древен Египет са били почитани, но съдбата им не може да завижда. За да умилостивят боговете, египтяните постоянно извършвали жертвоприношения с участието на различни животни. След приключване на ритуала телата на животните били мумифицирани и погребани на почетни места.

 

Още: Египет предупреди за опасността от нов военен фронт в Ливан

3. Използване на тялото на мъртвия като лекарство

Египетските лекари били далеч от съвременните методи на лечение, така че използвали това, което имали под ръка. Те добавяли към лекарствата различни билки и други дарове на природата, както и части от човешкото тяло. В Египет се е смятало, че починалият човек може да дари на живите здравето, което самият той е притежавал през живота си.

 

4. Брак между роднини

Още: Археолози откриха древна астрономическа обсерватория в Египет

При фараоните е имало обичай братята и сестрите да се женят. Това е направено, за да се запази чистотата на семейството. Смятало се, че фараоните са от божествен произход, а следователно и техните роднини, така че такъв съюз се смятал за благословен.

 

5. Практикували черна магия

В Древен Египет са вярвали, че магията може да помогне във всички области на живота. Най-често египтяните използвали специални амулети за защита. Те ги носили със себе си, зашити върху дрехи и дори увити между бинтовете на мумията.

 

6. Нездравословна любов към джуджетата

За много народи нанизмът се смята за недостатък, но в древен Египет те са били почитани и смятани за надарени. Джуджетата не са били ограничени в професиите си; най-често са заемали високи държавни длъжности.

 

7. Култ към мъртвите

Египтяните вярвали, че мъртвите продължават да живеят в паралелен свят и помагат на тези, които остават. Често се провеждали празници в чест на починали роднини. Те също така непременно ходели на гробища, за да общуват с предците си, защото се смятало, че на това място светът на живите и светът на мъртвите се свързват.

 

Културата на Древен Египет е уникална и мистериозна и има някои неща, които учените все още не могат да разберат. Египтяните имат голям принос за развитието на света, но за щастие някои от техните ритуали са в миналото и никога няма да се върнат.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес