Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 продукта, за които не предполагате, че са токсични

18 януари 2022, 11:15 часа

Когато сме гладни, имаме желание да консумираме възможно по-голямо количество храна. И в този случай често посягаме към пакета чипс или си правим хубав сандвич със зелена салата и домат. Невинаги си даваме сметка какво точно ядем и дали то е полезно за здравето ни. Но може би е добре да променим този навик.

Ето и 7 продукта, за които дори не предполагаме, че са токсични.

1. Гъби

Това е може би единственият продукт, за който на всеки е известно, че може да причини отравяне. Съществуват различни видове гъби и от детството си знаем, че не всички са ядливи. Тези, които се предлагат в търговската мрежа, са безопасни за консумация. Но ако сте решили да включите в менюто си диви гъби, бъдете внимателни.

2. Ревен

Може да консумирате стъблото, но не и листата му. Те определено са токсични.

3. Домати

Не е нужно напълно да забравите за доматите. Всъщност самият домат не е токсичен, но дръжката и листата му съдържат токсин, който може да причини спазми и интензивна болка в стомаха. Така че, винаги премахвайте малката твърда част от домата, към която се прикрепва дръжката му.

4. Бадеми

Дори не се замисляме, че бадемите може да се вредни. Уверете се, че те са третирани по необходимия начин и не могат да ви заразят със салмонела.

5. Череши

Никога не поглъщайте костилките от черешите. Те съдържат вещество, наречено циановодород, което е токсично за човека. Това важи и за костилките на кайсиите, сините сливи, крушите и семките на ябълките.

6. Картофи

Знаете ли, че картофът е токсично растение. Но за щастие отравянето с картофи е много рядко. Въпреки това консумацията на зелен картоф може да бъде много опасна.

7. Пушена риба

Консумацията на пушена риба не е желателна. Тя съдържа опасен токсин. Не подценявайте неговата вреда, защото редовната му консумация може да доведе до парализа и дори до смърт.

Важно: Статията е с информативен характер и не може да замести консултацията със специалист по здравословно хранене!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес