Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 начина да разпознаете опасния тип мъж и да избегнете проблеми в любовния си живот

03 май 2024, 10:33 часа

Често чуваме за нарцисисти и последното нещо, което искаме, е да срещнем такъв мъж. За съжаление, те са твърде умели манипулатори и умеят да крият истинския си характер под маската на чара. Как да не се оставите да ви увлече мъж, с когото ви очакват много проблеми? Нека да разгледаме съветите на експертите.

Как нарцисистите се влюбват в себе си?

Нарцисистите във връзките обикновено следват сценарий на идеализация, последвана от девалвация. Личният им живот често е поредица от такива възходи и падения. Вътрешно те също се люшкат от чувството за собствена грандиозност до пълната незначителност и обратно.

Любимките на нарцисистите са ярки и силни жени, чието присъствие компенсира вътрешната им несигурност. Какво по-хубаво от това да спечелиш сърцето на интелигентна и талантлива красавица, а след това да потъпчеш чувствата ѝ и нея като личност? Първата стъпка на нарцисиста за спечелване на женското доверие - идеализация, която ще трябва да разпознаете.

5 мъжки черти, които отблъскват жените още в началото

Признаци на нарцисиста при първите срещи

Бъдете внимателни не само към думите и поведението на новия познат, но и към телесните усещания и емоциите, които възникват при общуването с него.

Нарцисистите са склонни да ускоряват развитието на събитията, като обсипват потенциалната жертва с внимание, подаръци и букети. Ако запознанството се е случило само преди няколко дни, а той вече прави големи планове за бъдещето, като например съвместен живот или почивка, това трябва да е тревожно.  

Излишък от комплименти: Същото се отнася и за потока от комплименти. Те се появяват твърде рано, твърде често и често без причина, а това също трябва да е тревожно. Човек, който дори не ви познава добре, не може да ви засипва с похвали, особено в началото на връзката: той все още няма какво да каже за вас. Особено за вътрешния ви свят. Хората се опознават постепенно.

И вече, разбира се, „ти си уникален“, „ти си най-добрият“ - звучи неправдоподобно. Ето как нарцисистите се възползват от нашата неидеална самооценка и се опитват да се вкопчат в нас.  

Липса на истински интерес към вашите преживявания: Средностатистическият мъж ви задава въпроси за живота, мненията, хобитата ви, за да научи повече за вас. Но наблюдавайте един нарцисист: Той се интересува повърхностно от преживяванията ви и историите за себе си, и то при първите срещи. Ако има нещо важно за него, то това са вашите слабости, страхове, житейски неуспехи. След това ще използва тази информация срещу вас. Той самият няма да ви разкаже за собствените си трудности.

Еуфория след срещите: Възхищението от вас, както и заразителното чувство за грандиозност на самия нарцисист ще окажат своето въздействие. След срещи с такъв човек ще почувствате своеобразно опиянение. А скоро той все пак ще въведе тактиката на емоционалните колебания и ще започне да редува вниманието и топлото отношение към вас с периоди на отчуждение. И ще настъпи пълно „насаждане“ на емоции!

Разбира се, симпатията към един мъж трябва да е още от първата среща. Но в една здрава връзка тя расте постепенно, докато опознавате мъжа по-добре и той показва качествата си като партньор.

4-те физически черти в мъжете, които моментално привличат жените

Следните признаци са свързани с това, което нарцисистът казва за другите и за себе си:

Изкусно самовъзвеличаване: Самохвалковците са дразнещи за много хора. Затова нарцисистите бързо овладяват скрити начини да повишат своята популярност

Високомерие към другите: Обърнете внимание на това как спътникът ви се отнася към сервитьорите, таксиметровите шофьори и други хора с по-нисък статус. На етапа на обезценяване приблизително така той ще започне да се отнася и към вас. Грубост, арогантност в общуването с персонала - признак на ниска самооценка, високи изисквания, склонност към емоционално насилие. Заедно с това понякога и твърде щедрите бакшиши „за показ“.

А какво се случва, ако все пак се оставите да бъдете увлечени от такъв мъж? Веднага щом нарцисистът осъзнае, че ви е хванал на въдицата - понякога след няколко седмици, понякога след месеци - ще започне фазата на девалвация. Постепенно той ще покаже истинската си същност.

Ще има манипулации за понижаване на самооценката ви, обезценяване на вашите способности, вкусове, избор на приятели, интереси и всичко останало. Критика, която той ще започне внимателно да обосновава. А може би дори откровено насилие.

Жертвите на нарцистични мъже се чувстват виновни за кризата и правят всичко възможно да възстановят прекрасната връзка, която са имали в началото. Което, разбира се, е невъзможно. Влошаването е необратим процес. За да се измъкнете от такива отношения, вече ще е по-трудно, най-вероятно ще се нуждаете от помощта на психолог, а понякога дори и на адвокат. Затова е по-добре да разпознавате нарцисистите още в първите етапи на общуването.

Струва си да се добави, че нарцистичните черти в по-голяма или по-малка степен са характерни за повечето хора. А мъжете често са по-затворени в емоционално отношение и по-малко емпатични от жените. Ето защо не трябва да правите прибързани заключения за даден човек след първата среща. Важно е да наблюдавате отношенията - дали мъжът проявява истински интерес към вас, спазва ли обещанията си, оказва ли ви реална помощ в нещо - както и дали твърденията му за себе си отговарят на реалното състояние на нещата. Това ще ви помогне да избегнете нежелани връзки и да не пропуснете истински такива.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес