Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 начина да поддържате чист душа с натурални продукти и без търкане

10 юли 2024, 11:03 часа

За да запазим душа искрящо чист, традиционно се изисква използването на агресивни почистващи продукти: избелващи препарати, амоняк, дезинфектанти, сулфатни киселини и освежители за въздух.

Още: Как да почистите душ кабината, така че да заблести: Две естествени почистващи средства

Въпреки че тези средства могат да се окажат ефективни за отстраняване на мръсотията от фуги и стъклени душ-кабини, както и за унищожаване на нежелани бактерии и плесен, те също така имат нежелано въздействие върху качеството на въздуха в дома (особено в малки пространства като банята).

Хубаво е, че има толкова много начини ефективно да се почисти душа естествено, без да се налага да се трудите с тежко четкане! Съществува екологичен подход за справяне с всеки участък от душа ви, от почистване на фуги и плочки до стъклени панели.

По думите на Барб ди Корти, основателка на австралийската компания Enjo, специализирана в еко-почистващи продукти, всички тези химикалии са излишни. "Може да е трудно да се повярва, но душа може да се поддържа чиста без нито един агресивен почистващ продукт."

Според Агенцията за опазване на околната среда, замърсяването на въздуха в дома може да бъде до пет пъти по-лошо от външната среда. Това означава, че откриването на естествени начини за почистване на душа ще донесе полза не само за околната среда, но и за здравето на вашето семейство. Ето седем начина да поддържате чист и искрящ душ (без усилено четкане), използвайки само естествени продукти.

Почиствайте всеки ден

Събота е и прекарвате половин ден в четкане на всеки сантиметър от банята, измивайки слоеве и слоеве наслоена пяна - познато ви е нали. Най-лесният начин да намалите времето за почистване на банята и винаги да имате чиста баня е да подсушавате душа си всеки ден.

"Моят най-добър съвет за искрящо чист душ е да държите вашата баня колкото е възможно по-суха," казва ди Корти. "Използвайте перо, за да премахнете влагата от душ-кабината и много абсорбираща кърпа, за да запазите повърхностите чисти и сухи."

Направете естествен почистващ препарат за душа

Джесика Брагдън, съоснователка на Коала Ико, компания специализирана в естествени почистващи продукти, казва, че промяната на рутината за почистване на душа е толкова лесна, колкото купуването на два универсални, нетоксични основни продукти за кухнята. "Някои страхотни идеи за домашен препарат включват оцет и сода бикарбонат," казва Брагдън.

Но дали решения като оцет и сода бикарбонат наистина са толкова ефективни срещу плесен и бактерии, колкото избелващите и другите традиционни продукти? Според Брагдън, да! "Лесно е да си мислим, че избелващите препарати вършат страхотна работа, тъй като избеляват всичко, но всъщност те могат да хранят плесен върху порестите повърхности. Почистването на вашата баня чрез зареждане с токсични химикали наистина не я почиства, според мен."

Набавете комплект почистващи инструменти за душа

Съществува цяла гама почистващи инструменти и аксесоари за банята, които ще ви позволят да свършите работата без да се изпотявате.

Според ди Корти, "Замърсяванията се натрупват в слоеве и трябва да бъдат премахнати постепенно." Ако вашата прекрасна баня е скрита под твърде много слоеве, опитайте с парен почистващ уред.

Борба с плесента и мухъла

Когато става въпрос за големите злодеи на банята — плесента и мухъла — най-честата предпазна мярка е най-добрият и единствен начин за тяхното лечение. Веднъж когато плесента се засели в фугите, е изключително трудно да я унищожите. Може да е по-добре да замените силиконовото уплътнение или фугата изцяло. Дори най-малката ремонтна дейност в банята може да струва скъпо, така че е най-добре да се избегне натрупването на плесен (и голямата сметка за поддръжка в бъдеще), като държите вашата баня суха.

Сменяйте вашата душ завеса и я почиствайте редовно

Знаете ли, че вашата душ завеса може да допринася също за лошото качество на въздуха в банята? Изследванията показват, че пластмасовите душ завеси постоянно излъчват летливи органични съединения (известни като VOC) във въздуха около душа.

Съществуват много видове VOC, но някои от тях са известни със зачервяване на носа, очите и гърлото, особено при хора с астма или чувствителни към химикали. Алтернативни опции на PVC душ завесите включват такива от полиестер, памук или коноп. Тези материали трябва често да се перат и сушат, за да се предотврати развитието на плесен.

Как да почистите душ завесата:

За да поддържате чистотата на душ завесата, просто я изперете в кофа с топла вода. Изплакнете завесата и я окачете да изсъхне на въздух. За по-замърсена душ завеса, поставете я в пералнята с обикновен препарат за пране заедно с няколко кърпи. Добавете чаша бял оцет при изплакване. След като прането завърши, окачете завесата да изсъхне напълно.

Подсушаване на душа

След като сте премахнали всички слоеве пяна и изплакнали душа, може да ви се стори изкушаващо да приключите и да приемете, че работата е свършена! Но изсушаването на вашата баня е важна стъпка, която не бива да пропускате! "Излишната влага оставя водни следи и може да доведе до плесен," казва ди Корти.

Затова вземете перо или кърпа и избършете колкото се може повече излишна вода, проверявайки за всякакви петна, които може да сте пропуснали. Разрешете на източника на вентилация да работи около 10 до 15 минути след като сте изсушили вашата баня, за да се отстрани всяка останала влага.

Полиране на фитинги и аксесоари

Последната стъпка за чист и искрящ душ е да полирате фитингите. Въпреки че модерните месингови или матово черни кранове може да са в центъра на вниманието при дизайна, за повечето от нас стандартът е хром. За да запазите хромирани кранове и втулки в сияйно състояние, използвайте — оцет! Смесете една част оцет с две части вода върху микрофибърна кърпа и полирайте мазнини, отпечатъци от пръсти и остатъци от сапун.

Още: 5 естествени алтернативи на продукти за почистване, които действително работят

Ако желаете да добавите приятен аромат в банята си, докато я полирате, опитайте няколко капки евкалипт, мента или масло от чаено дърво.

За наслоени варовикови отлагания, Брагдън препоръчва: "Чист оцет или оцет със сода бикарбонат е страхотна комбинация за премахване на натрупания варовик, както и плесен и бактерии."

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес