Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 лесни и ефективни правила да се храните и да не напълнявате на почивка

25 юли 2024, 15:25 часа

Колко усилия сте положили вие лично, за да изглеждате страхотно в бански, тясна рокля, панталони или нова риза, докато сте на почивка? Съгласете се, не искаме времето, прекарано в тренировка, да изчезне, само за да се окажем с пълен корем след първия бюфет.

По този начин рискувате да не се поберете в любимите си тоалети до края на ваканцията. Но какво да се прави? Сега ще ви разкажем за работещи трикове как да се насладите на почивката си и да не натрупате излишните килограми.

Основи на правилното хранене

1. Направете правилния избор

Изберете пресни, естествени храни като зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, риба и постно месо. Включете постно месо, риба, яйца, тофу или други източници на протеини, за да поддържате енергия. Не забравяйте за ядките и семената – те са богати на здравословни мазнини и протеини.

2. Контролирайте размера на порциите си

Не преяждайте, опитайте се да ядете малки порции, за да не претоварвате тялото си. Храненето по време на почивка трябва да е забавно, така че не се ограничавайте твърде строго.

3. Редувайте тежки и леки храни

Например след обилен обяд можете да хапнете по-лека вечеря. Освен това, ако ваканцията ви се провежда в страни с горещ климат, тогава най-доброто решение би било да не ядете тежка храна и месо през деня и вечерта, може би малко за закуска, а след това е по-добре да преминете към нещо лесно смилаемо .

4. Не пропускайте закуската

Говорейки за закуска! Пълноценното и здравословно хранене сутрин ще ви помогне да презаредите енергията си за целия ден и да избегнете похапванията и в резултат на това преяждането през целия ден. Колкото повече енергия имате сутрин, толкова по-малко ще мислите за храна като цяло.

6 основни принципа за правилно хранене според диетолозите

5. Движете се повече

По време на ваканция хората често са по-малко активни, отколкото в ежедневието. Те могат да прекарват повече време на почивка, посещавайки ресторанти, барове или просто релаксирайки на плажа. Това може да доведе до намалена физическа активност и повишен прием на храна, което от своя страна може да доведе до наднормено тегло. Затова, ако не искате негативни последици, опитайте се да сте активни по време на почивката си – разхождайте се, плувайте, спортувайте.

6. Пийте достатъчно вода

Не забравяйте да пиете достатъчно вода, особено в горещо време или по време на активна почивка. Водата ви помага да се чувствате сити и да избягвате преяждането, както и предотвратява дехидратацията и прегряването. Хората също често бъркат жаждата с глада, така че ядат по-често, отколкото трябва.

7. Не се отказвайте от любимите си ястия, но в умерени количества

Възможно ли е да отидете на пътуване или дългоочаквана ваканция, но в същото време да сте на строга диета и да не ядете нищо вредно? Разбира се, че не! Насладете се на местната кухня и разнообразие от ястия, но не забравяйте да консумирате умерено и да поддържате баланс. Понякога можете да си позволите малки порции десерти или национални ястия, най-важното е да не ги ядете в купички.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес