Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 възможни причини хората да поддържат ТОКСИЧНИ връзки

06 януари 2022, 11:10 часа

Някои хора нямат куража да си тръгнат от нездравословна връзка и да сложат край. Те продължават да се тормозят с токсичните взаимоотношения, които имат с даден човек. Това се отразява на психиката, здравето, емоционалното състояние и като цяло – на живота ви. Понякога осъзнаването на ситуацията идва доста по-късно, докато преди това сте се заблуждавали, че това е човекът за вас и без него не можете да живеете. Токсичността в едни отношения има различни лица, които се проявяват в определени етапи от връзката. А какви са причините да поддържате тази връзка жива? Ето няколко възможни:

Заблуждавате себе си

Заблуждавате се, че имате нужда от този човек, за да сте щастливи, но тази връзка ви прави повече нещастни, отколкото обратното. Не ви е нужен друг човек, за да се почувствате по-добре. Лъжите, които изричате пред себе си и другите, ще поддържат тази голяма измама още кратко време, след което отчаянието ще настъпи главоломно.

Надявате се той да се промени

Това може би е най-голямата заблуда, в която може да вярвате. Ако си мислите, че даден човек ще се промени изцяло само заради вас, по-добре спрете да бъдете толкова наивни. Не си изграждайте фалшив образ на човека до вас в съзнанието си, защото той никога няма да бъде такъв, какъвто вие искате да е всъщност. Вместо да се опитвате да програмирате някой спрямо вашите идеали, без той да изявява желанието си, приключете тази връзка и със сигурност ще намерите човека, с когото може да постигнете хармония и баланс в отношенията.

Имате се за недостойни

Ако продължавате да сте във връзка, в която не се чувствате добре, то възможна причина за вашето бездействие може да се окаже фактът, че не се чувствате достатъчно сигурни в себе си и достойни за обичане от някого друг. Не си мислете, че сами сте заслужили такова отношение, винаги се стремете към по-добро и се уважавайте. Не стойте там, където ви имат за даденост и не ви ценят достатъчно.

Имате ниско самочувствие

Подобно на горната точка, причина за това да стоите в токсична връзка може да се окаже и липсата на самочувствие. Не сте уверени в себе си, мълчите си и се оставяте да ви контролират – по този начин вие не само, че няма да сте щастливи, но и ще ставате все по-неуверени и ще се смятате за недостойни. Ценете се и си тръгвайте винаги оттам, където не ви ценят.

Не можете да бъдете сами

Още една причина, поради която поддържате нездравословни отношения. Предпочитате да сте нещастни и в токсична връзка, отколкото да чувствате самота и да нямате човек до себе си.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес