Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 неудачни интериорни решения, които ще провалят всеки ремонт

13 февруари 2024, 07:35 часа

Всички усилия и средства, вложени в ремонта, понякога могат да бъдат обезсмислени от едно лошо дизайнерско решение. Експертите ни казаха какво точно не трябва да правите, ако не искате да развалите интериора.

Изобилие от мазилка

Понякога искате да добавите лукс към апартамента си, особено ако сте избрали класически стил за декорация. И луксът често се свързва с циментова замазка. Въпреки това, изобилието му само ще развали всичко и ще направи пространството безвкусно.

Още: Как да декорирате дома си според зодията

Какво е най-добре: ако решите да украсите стените и таваните с циментова замазка, изберете прости форми и ясна геометрия. Също така, не претоварвайте границите на тавана - обемната граница с мазилка визуално ще намали височината на стаята.

Само основни цветове

Простотата е стилна, но прекомерният лаконизъм „убива“ интериора. Основните цветове без акценти изглеждат скучни, в резултат пространството изглежда бездушно, а понякога дори показва липса на вкус от страна на собствениците.

Кое е най-добро: ако решите да използвате неутрални цветове (бяло, сиво, бежово) в декорацията, добавете малко жар към пространството под формата на ярки мебели или аксесоари. Така апартаментът ще изглежда по-стилен, а интериорът ще носи характер.

Още: Топ 5 интериорни решения, които вече не са модерни

Стикери за стена

Преди време на мода бяха тематичните стикери за стена. Най-често те бяха залепени директно върху тапета, за да украсят основното покритие. Днес такава техника отдавна не е актуална.

Кое е най-добро: експертите съветват да изберете боя в приятен нюанс или висококачествен тапет с шарка, която няма да загуби своята актуалност дори след няколко години.

Граници на тапет

Още: 5 простички промени, които може да направиш в дома си, за да пребориш депресията

Тази анти-тенденция, която придоби популярност през 90-те години, все още се среща в интериора. Най-често границите и дори тези с шарки изглеждат неуместни и освен това „разрязват“ стаята наполовина, а също така визуално намаляват височината.

Кое е най-добро: за да посочите цветни акценти, можете да използвате не граница на тапета, а преход от ярки цветове към неутрални. И ако искате да създадете по-ясна граница, боядисайте я или използвайте контрастно формоване.

Окачени тавани с шарки

Когато се появиха окачени тавани, започнаха да се появяват опции за тяхното декориране. Най-простото решение бяха рисунки върху платно. В резултат на това в много апартаменти все още можете да намерите остарели и непривлекателни тавани.

Още: Предимствата на принтовете върху стъкло пред тези върху платно

Кое е най-доброто: най-универсалното решение са обикновените светлинни тавани. Те не развалят интериора, не привличат вниманието и визуално придават височина на стаята, особено ако стените са боядисани в съответствие. Можете да добавите жар с обикновена мазилка по периметъра или красиви лампи.

Кожа, животински щампи

Козината, най-често изкуствена, и животинските щампи обикновено се използват за добавяне на етнически мотиви към интериора. Резултатът обаче е безвкусно пространство от миналия век.

Какво е най-добро: за да придадете на интериора етническа идентичност, използвайте текстури, растения и подходящ декор. Например дървени мебели, увивни растения, камък.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес