Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 необичайни употреби на яйчените черупки вкъщи

11 януари 2022, 15:50 часа

Яйцата, когато се консумират с мярка, са полезни за цялото ни тяло. Днешните може да се окажат, че са много по-хранителни от произвежданите преди 30 години, поради фактът, че птиците се хранят с различни суперхрани. Днес, яйцата съдържат 20% мазнини и 70% витамин Д. Черупките им също са полезни и в следващите редове ще посочим защо.

Почистете къщата

Фино смлените черупки от яйца ще ви помогнат да почистите цялата къща. Ако ги смесите с малко течен сапун, ще почистите с лекота банята. Със сместа можете да изчистите тигани, тенджери и термоси.

Отпушете канала

Смлените черупки ги поставете на решетката на кухненската мивка. Те няма да позволят на едрите остатъци от храна да навлязат в канала. Също така, когато водата ги натроши още, ще почистят и самия канал, както и тръбите.

Почистете и подмладете кожата на лицето си

Черупките са натурален начин да подобрите кожата на лицето си, вместо да купувате козметика за това. С тях можете да си направите чудесна домашна маска. Сложете натрошени черупки в ябълков оцет за няколко дена. Течността може да се използва за раздразнена кожа и да предотврати появата на възпаления.

За здрави кости

Това са най-добрият източник на калций. Особено полезни са яйцата от екологично свободни птици, но не трябва да подценявате способността и на кокошите.

Това е доказало от изследвания в Унгария в продължение на 10 години. Според проучването, добавянето на яйчените черупки към храните на децата до 1 година помага за предпазване от рахит и анемия, както и подобряването на тези състояния. Преди обаче да предприемете каквото и да е действие – то се консултирайте с лекар.

Яйчените черупки са богати на магнезий, фосфор, сяра и други полезни елементи. Съдържат и аминокиселини. Затова и в народната медицина се препоръчват да директна консумация. Помагат за стомашни киселини и остеопороза. Не се консумират сварени, а напълно сурови, като се почистят добре.

Все по-популярно става и добавено на брашно от яйчени черупки към различни смутита. На Запад дори този прах се продава вече 40 години. Хубаво е преди консумация да се консултирате с лекар, тъй като прекаляването с калция ще навреди на сърцето.

За брадавици

Вземете черупките от 2 сурови яйца, натрошете ги и сложете в тава и на фурна на 250 градуса за 30 минути. Като се охладят, стрийте ги на прах и ги нанесете на брадавицата, като сложите памук и лепенка. Сменяйте компреса на 2-3 часа и ще се отървете от брадавиците, според народната медицина.

За торене

Можете да приготвите различни видове тор със стрити яйчени черупки. Те са полезни за бърз растеж, както и за предпазване на растенията от болести, а от вредители. Ако ги натрошите на едро ще предпазите градината си от охлюви. Когато ги добавите към различни торове, те ще направят растенията ви по-силни и обогатени с калций.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес