Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 напитки, с които да започнете деня си, които не са кафе или чай

31 май 2024, 17:37 часа

Ако попитате обикновения човек с каква напитка започва деня си, повечето ще назоват чай или кафе. Това са най-традиционните напитки за закуска. Но диетолозите са сигурни: има и по-здравословни.

Какви са най-добрите варианти за сутрешни напитки?

Активиране на метаболизма

Диетолозите са сигурни, че трябва да започнете деня правилно - с напитка, която ще помогне на тялото да активира метаболизма и да се събуди. И най-доброто в списъка на всички възможни напитки е обикновената вода, без газирано или каквито и да е добавки. Ако се приучите да пиете достатъчно вода всеки ден, след като се събудите, това ще ви даде много повече енергия, отколкото чаша кафе или силен чай.

7 полезни напитки за отслабване

Течност срещу дехидратация

Докато спим, тялото леко се дехидратира заради загуба на вода чрез дишане, изпотяване и като добавим към това ходене до тоалетната - загубите могат да достигнат 0,5 литра или повече. Ето защо сутрин трябва да възстановите баланса възможно най-бързо. Най-добрият начин да направите това е да пиете обикновена вода на празен стомах. Чаша вода ще ви помогне да започнете процеса на храносмилане, да ускорите метаболизма и отстраняването на отпадъчните метаболити. Освен това помага за поддържане на тонуса на кожата, кръвното налягане, бъбречната и чернодробната функция.

Топ списък със сутрешни напитки за ободряване

  • Топла вода с лимон

Пиенето на вода с лимон е един от най-добрите начини да започнете деня си. Увеличава производството на стомашен сок, спомага за прочистването на храносмилателната система и ускорява метаболизма. Осигурява на черния дроб суровини за производство на ензими и подпомага детоксикацията. Но е важно да запомните, че има хора, за които тази напитка е противопоказана.

  • Пресен грейпфрут и ябълка

Грейпфрутът е отличен източник на витамини С и А. Може да е твърде горчив за някои вкусове, но когато се изстиска с ябълка, добавя сладост и става вкусен сок.

Лекар: Това са 3-те най-полезни напитки, които предпазват от кръвни съсиреци

  • Матча тоник

Ярка освежаваща напитка от японски чай матча, тоник,  пресен джинджифил и лед. Матча тоникът има много полезни свойства. Съдържа антиоксиданти, които помагат за защитата на тялото от свободните радикали и е богат на витамини и минерали като желязо, магнезий, калций и калий. Тези вещества помагат за поддържане на здрави сърце, кости и мускули.

  • Зелено смути

Смути от авокадо в комбинация с ананас, спанак, ябълка и вода е много освежаваща и ободряваща напитка. Идеален за ранна закуска.

  • Смути от боровинки

Освежаващо боровинково смути се състои от пресен портокалов сок, авокадо, замразени боровинки, банан, сироп от бреза и вода. Лесен и вкусен начин да започнете деня си.

  • Матча бамбъл

Това е смес от матча еспресо, пресен портокалов сок, пресен ябълков сок и лед. Има ярък и освежаващ вкус: първо се усеща сладостта на пресен ябълков сок, след това цитрусова киселинност и лек вкус на матча.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес