Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 начина да спрем омазняването на косата

12 юли 2022, 13:00 часа

И вие ли сте от тези, чиято коса се омазнява твърде бързо? Това е един много често срещан проблем, при който хората, в желанието си да се справят с него го задълбочават още повече. Причината е в това, че те започват да мият косата си твърде често, през ден или дори всеки ден, в резултат на което тя става все по-мазна и по-мазна. С течение на времето проблемът се задълбочава до степен, в която влагата не достига до краищата на косата, а скалпа си остава мазен. В резултат на това косата е спластена в корените, а краищата остават сухи, започват да се цепят и накъсват. Как можете да се справите с този проблем и да възвърнете нормалното състояние на косата си? Има 6 начина, които можете да изпробвате.

5 бързи начина да придадете обем на косата си

1. Изпозвайте шампоан без сулфати в състава си. Те, както и силиконите са много вредни и за скалпа и за косата, а са и много агресивни към кожата на главата. Това води до премахване на естествените масла от скалпа, а оттам и до изсушаване на косата.

2. Едно от основните неща, които трябва да направите, за да спрете омазняването на косата си е да увеличите интервалите между двете измивания. По този начин мастните жлези постепенно ще започнат да произвеждат много по-малки количества серум, който се секретира, за да компенсира изсушаването на косата от ежедневното миене. Започнете с интервал от поне 48 часа, като постепенно увеличавате времето на 3–4 дни.

3. За да намалите омазняването на косата си трябва да ограничите разресването ѝ. Честото ресане води до разнасянето на мазния серум от скалпа по цялата дължина на косата. Друг вреден навик, чрез който я омазнявате допълнително това е честото докосване, като по този начин върху нея полепват масла и различни мърсотии, които са полепнали по кожата на ръцете.

Какъв цвят коса отива най-добре на зелени очи? Преобрази излъчването си ето така

4. Един от начините да спрете омазняването на косата е като използвате скрап за скалпа. Ексфолирането е един от начините да се отстранят мъртвите клетки и натрупаната в корените на косата мърсотия. Така се отпушват порите и се предотвратява прекомерното ѝ омазняване.

5. Освен чрез използването на скрап, омазняването може да се намали и с използването на спрей с морска сол. Солта има способността да извлича мазнините и от косата и от скалпа, като така подобрява тяхното състояние.

6. Друг начин да се справите с мазната коса е винаги след измиване да я изплаквате с ябълков оцет. Освен че ще нормализира Рн на скалпа, това ще намали омазняването и сърбежа и ще възвърне блясъка на косата.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес