Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 храни и подправки, които смазват целулита

27 октомври 2023, 08:45 часа

Грейпфрутът, портокалът, лимонът, джинджифилът, канелата и розмаринът са естествени съставки, които са придобили популярност заради потенциалните си ползи в борбата с целулита. Целулитът е често срещан проблем сред много хора, характеризиращ се с вдлъбнат, бучкав вид на кожата, често срещан по бедрата, седалището и корема. Въпреки че няма чудодейно средство за лечение на целулита, тези естествени съставки могат да изиграят роля за минимизиране на външния му вид и насърчаване на по-здрава кожа.

  1. Грейпфрут: Етеричното масло от грейпфрут е богато на антиоксиданти и има диуретични свойства, които могат да помогнат за намаляване на задържането на течности и подуването на корема, свързани с целулита. Активните му съставки насърчават производството на колаген и подобряват еластичността на кожата, като правят целулита по-малко забележим.
  2. Портокал: Етеричното масло от портокал е известно със способността си да стимулира кръвообращението и лимфния дренаж, което подпомага разграждането на мастните натрупвания и токсините. Подобреното кръвообращение спомага за намаляване на появата на целулит и насърчава по-гладка кожа.
  3. Лимон: Етерично масло от лимон: Етеричното масло от лимон е с високо съдържание на витамин С - мощен антиоксидант, който спомага за възстановяването и подмладяването на кожата. То може също така да стимулира лимфната система, като подпомага отстраняването на отпадъците и токсините, които могат да допринесат за образуването на целулит.
  4. Джинджифил: Джинджифилът има противовъзпалителни свойства, които могат да намалят възпалението, свързано с целулита. Загряващият му ефект върху кожата увеличава притока на кръв, което може да помогне за разграждането на мастните депа и да подобри появата на целулит.
  5. Канела: Канелата, когато се използва в препарати за борба с целулита, може да увеличи кръвообращението и да насърчи разграждането на мастните натрупвания. Тази подправка се свързва и със стягането на кожата, като потенциално намалява вдлъбнатините при целулит.
  6. Розмарин: Етеричното масло от розмарин има стягащи кожата свойства, които могат да направят кожата по-гладка. То също така спомага за подобряване на кръвообращението, което може да намали видимостта на целулита.

За да се използват ползите от тези естествени съставки, те могат да се комбинират по различни начини, например в домашни скрабове, масажни масла или смеси за ароматерапия. Често срещан метод е смесването на няколко капки етерични масла (грейпфрут, портокал, лимон, джинджифил, канела и розмарин) с масло носител, като кокосово или бадемово масло, и редовното им нанасяне върху засегнатите зони чрез масаж.

Още: Как да премахнем целулита - какво работи и какво не

Важно е да запомните, че макар тези естествени съставки да са полезно допълнение към режима ви за борба с целулита, те не са заместител на здравословния начин на живот. Поддържането на балансиран хранителен режим, поддържането на хидратация, редовните физически упражнения и постоянството в използването на тези природни средства могат заедно да допринесат за намаляване на появата на целулит с течение на времето. Търпението и цялостният подход са ключови за постигането на желаните резултати в битката с целулита.

Източник: Newdirections Aromatics

Каква е връзката между ябълковия оцет и целулита

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес