Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 токсични нагласи от детството, които ни пречат да бъдем щастливи

13 юли 2024, 22:31 часа

През първите години от живота си ние възприемаме целия си опит без филтри и оценки. Психологическите травми от това време могат да оставят следа в душите ни за цял живот. Особено тези, получени от най-близките хора: мама, татко или тези, които са ги заменили.

За съжаление, наред с любовта и подкрепата в семейството, често получаваме и вредни нагласи, които стават причина за комплекси и неуспехи. А обидните думи, казани от родителите на детето им в разгара на деня, могат да контролират цялата му бъдеща съдба. Но ако ги запомните и "препишете" - животът се променя към по-добро.

Нека разгледаме най-често срещаните негативни убеждения, които се предават на децата от възрастните. Нека кажем веднага: съвременната психотерапия се справя отлично с тях.

Никой няма да ви обича такива, каквито сте

Възрастният, който не е получил безусловна любов от родителите в детството си, през целия си живот се смята за недостатъчно добър, не вярва в собствените си сили, постоянно се съмнява в преценките и решенията си. Хората не вярват, че са достойни за любов, приемане, уважение и внимание. Важно е да се освободите от подобни нагласи, за да се отворите за нови възможности и хора около себе си.

На хората не може да се има доверие

Това убеждение може да възникне, ако човек е бил измамен и предаден от близки хора в детството си, или например ако единият от родителите е напуснал семейството, или ако самите родители са имали такова отношение. В резултат на това той израства прекалено недоверчив, ревнив, постоянно се страхува от предателство, вярва, че приятелите тайно го обсъждат зад гърба му, а партньорът вероятно му изневерява.

Близки взаимоотношения - това е трудно и опасно

В близките отношения, особено в семейството, хората си дават взаимно топлина, грижи, помощ. За тези, които са имали нещастно детство, това не е очевидно. При такъв човек взаимоотношенията са свързани с измама, разочарование, отхвърляне и други негативни неща. Затова съществува страх такива хора да допуснат някой близък до себе си. В крайни случаи човек решава, че е по-добре да избягва интимността изобщо, отколкото да рискува и след това да страда.

Тежкото детство помага в зряла възраст

Всички хубави неща свършват бързо

Дете, което е отгледано от емоционално нестабилни родители, свиква да живее в постоянно напрежение и очакване на неприятности и уловки от живота. Като възрастен той не се чувства в безопасност и не знае как да се наслаждава на живота. Съществува постоянно усещане, че щастието ще се окаже поредната драма: бившите нелюбими деца просто не познават други възможности.

Критиката е нападение, трябва да се защитавате

Всеки обича да получава похвали: това повишава самочувствието, подобрява настроението, мотивира за нови постижения. В същото време не сме съвършени и понякога се сблъскваме с конструктивна критика, която ни помага да поправим грешките си и да станем по-добри.

Но хората, израснали в токсична среда, ще видят дори в подобна критика заплаха и атака срещу себе си. Те се нуждаят от одобрение, което им е липсвало в детството, и реагират много болезнено и защитно на критиката.

Травмите от детството ни дават сила

И все пак тези, на които липсва топлина и доверие в отношенията с родителите, имат едно предимство пред връстниците си. Такива деца отрано се научават да бъдат независими и да не очакват помощ дори от близките си, за да преодоляват препятствията. Това ги прави по-устойчиви на житейските трудности, които за тях, за съжаление, са се превърнали в нещо обичайно. В същото време има ситуации, в които умението да поискаш помощ и да се довериш на други хора е изключително необходимо.

Как да се отървем от негативните нагласи от детството

За да се отървете от негативните нагласи и детството, да изградите здрави взаимоотношения и да станете щастливи, има един прост алгоритъм.

Стъпка 1: Осъзнаване и анализ

Първата стъпка е да осъзнаете причините за своето деструктивно и неефективно поведение, като се върнете към събитията от миналото. Това ще ви помогне да разберете как се появяват болезнените реакции и чувства.

5 нагласи от детството, които пречат на една жена да изгради здрава връзка в настоящето

Стъпка 2: Отхвърляне на наложените модели

Важно е да се убедите, че моделите на поведение, наложени от родителите ви, може да са погрешни. Това е ключът към промяната на отношението ви към себе си и към другите. Като начало се научете да си казвате "стоп" всеки път, когато забележите в себе си обичайната реакция.

Стъпка 3: Активни действия

Следващата стъпка е да предприемете активни действия, за да развиете нови убеждения и поведение. Разберете кои са здравословните семейни отношения, как се държат хората в тях и ги сравнете със собствения си опит. Определете кои навици на мислене и поведение трябва да развиете. Опитайте се да ги прилагате редовно. Отначало няма да се получи добре, но ако се упражнявате, успехът със сигурност ще дойде.

Може би ще успеете да се справите сами по пътя. Но често това се улеснява от помощта на квалифициран психолог: техниките на когнитивно-поведенческата терапия или транзакционния анализ и други методи са ефективни при справяне с травми от детството, наред с други. Потърсете своята посока. Подкрепата на близките - приятели, роднини - също е важна.

Най-важното е да помните, че това е напълно нормално и важно за вашето изцеление и израстване!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес