Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 тенденции в осветлението през 2020

06 януари 2020, 17:40 часа

Всяка година дизайнерите успяват да ни удивят с впечатляващи модели на осветителни тела, които само най-смелото въображение може да си представи. През 2020та ще се насладим на отличен микс от изчистени форми, в комбинация с бляскави повърхности, които напомнят за разкоша в изисканите хотели. Тази смесица от стилове, която можем да определим като непретенциозен лукс, носи несравнимо очарование на всяко помещение, независимо от интериорния стил, в който то е обзаведено.

Безспорно осветителните тела са основна част от обзавеждането на всеки дом, офис или обществено помещение и трябва да подберем не само красиво, но и качествено осветление, което удовлетворява нуждите и очакванията на съвременния човек в дългосрочен план.

 

Цветната температура също играе важна роля в избора на осветление през новата година. В опит хората да се преборят със синята светлина, на която сме изложени чрез дисплеите на всички устройства, които използваме в ежедневието, все по-често се обръщаме към по-топла LED светлина, която да направи нашите пространства уютни, спокойни, топли и приветливи.

За да направим избора на осветление през новата година по-лесен, сме подбрали най-широко приетите и най-атрактивните тенденции в осветлението, които ще доминират през 2020та година. Ето какво да търсите:

Геометрични форми

Геометричните форми са широко залегнали в интериорния дизайн като цяло. Можете да ги откриете в шарките на тапети и килими, мебели и декоративни аксесоари. Осветителните тела, подчинени на основни геометрични форми като кръг, квадрат, правоъгълник и ромб, ще са предпочитан избор за всеки тип помещения. Причината е, че те не само вдъхват минималистичен изтънчен вид на пространството, но и са лесно адаптивни към всеки интериорен стил.

Най-популярни са кръглите форми, които откриваме в аплици, полилеи и нощни лампи. Коминацията от многобройни кръгове, осветени по периферията с LED светлина, които сякаш се сипят от тавана, е наистина впечатляваща гледка. Пресечени правоъгълници, решетка от ромбове или малка сфера в голям кръгъл ринг – което и да изберете, можете да сте сигурни, че ще бъдете в крак с най-модерните тенденции в осветлението.

 

 

Дизайн в големи размери

Уголемените осветителни тела като полилеи и лампиони например, са истински хит в съвременното обзавеждане. Първоначално тази тенденция беше наложена от интериорни дизайнери при обзавеждането на луксозни хотели, фоайета, галерии и други, но тази година ще можем да се насладим на тези изключително атрактивни форми в голям мащаб и в уюта на собствения си дом.

Представете си всекидневна с голям ъглов диван до стената пред него в свободното пространство холна масичка върху кръгъл килим, а над тях голям кръгъл полилей, състоящ се от ринг с диаметър 2 метра, който разпръсква нежна LED светлина в цялата стая. Отлично дизайнерско решение, което следва симетрията на тавана и на пода. Комбинацията от няколко текстилни плафона, разположени един до друг също е чудесен пример за XXL осветление, което ще се превърне във фокусна точка на стаята.

Освен на тавана, бихте могли да поставите осветление с уголемен размер и на пода под формата на лампион с дървено или метално рамо и голям абажур или пък светеща сфера с матирана повърхност, ако мястото позволява.

 

 

Нежно злато

Златните акценти от край време присъстват в модата и интериорния дизайн, но тази година те ще превземат света на осветлението с нежни отблясъци и изискана визия. Ще се насладим на изцяло златни текстилни лампи с метална основа, които разпръскват топла светлина в помещението. Те са подходящ избор както за дневната, така и за спалнята, като предлагат осветителни тела в серия, за да задоволят всички нужди. Ако изцяло златната визия не подхожда на обзавеждането или не е в синхрон с личните ви предпочитания, тогава можете да заложите на комбинация злато с още един основен цвят като бяло, черно, тъкмнокафяво.

Освен златните отблясъци на мода са и лъскавите медни повърхности, както и състарен бронз и месинг. Различните нюанси на металните осветителни тела могат да обогатят всеки тип помещение, независимо дали е обзаведено в класически, модерен или скандинавски стил.

 

 

Индустриален шик

Индустиалният стил превзе света на интериорния дизайн през изминалите две години, но през 2020та той придобива по-мек и изискан вид, течение, което можем да наречем индустриален шик. Все още се използват тръбни конструкции и груби материали като метал, бетон и дърво, но вече с далеч по-полирани повърхности, нежни извити форми и по-меки цветове. Традиционното за стила черно и кафяво със състрена визия, ще бъде омекотено благодарение на използването в комбинация с мед, месинг и злато. Решетъчните конструкции стават по-фини и съотвено приложими в много повече модерно обзаведени жилища. Комбинацията дърво и метал ще продължи да е актуална, като вече ще бъде подчинена и на геометричните форми. Почитателите на индустриалния стил ще бъдат щастливи, че ще могат да го имплементират в повече помещения, благодарение на новата му по-стилна визия.

 

 

Smart осветление

Smart осветлението вече не е иновация, но все още не е широко разпространено в дома на обикновения потребител. До момента то беше интегрирано от дизайнери в проекти, които те изпълняват, без клиентът да бъде ангажиран с избор, настройки и управление. През тази година, обаче, все повече технически напреднали потребители ще изберат именно Smart осветлението за собствения си дом или офис. То дава предимството да се управляват различни групи осветителни тела поотделно, посредством приложение на телефона или дистанционно. Имате възможност не само да включвате и изключвате определени лампи у дома или дистанционно, но и да контролирате силата на светлината, цветната температура, както и цвета на самата светлина. Възможностите наистина са удивителни, но все пак необходимите технически умения за интеграция и управление на умното осветление не са за подценяване.

 

 

 

Още за тенденциите в интериора, както и хиляди идеи за дома можете да разгледате в дигитално списание GRANDecor.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес