Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 тайни от HR: Как да намерите мечтаната работа, ако нямате опит

18 юли 2024, 13:33 часа

Намирането на работа не е най-лесното нещо, особено за тези, които нямат опит. С този проблем се сблъскват не само завършващите висше образование, но и по-опитни специалисти, които искат да сменят своята област или позиция. Кариерният консултант Елена Петрихина разказа как да заинтересувате работодателя и да се подготвите за интервю.

Как да увеличите шансовете си и да получите мечтаната работа?

1. Създайте силна автобиография

- Подчертайте аспектите на настоящата си роля, които резонират с отговорностите на желаната от вас позиция. Разкажете за момент, в който сте поемали ръководни функции, обучавали сте нови служители или сте разработвали успешни стратегии за продажби.

- Опишете конкретни примери за вашите постижения. Например, прилагане на нова методология за продажби, която е увеличила приходите на отдела с 20%.

- Покажете амбициозност и желание да се учите. Можете да разкажете за курсовете по мениджмънт, които сте посещавали или планирате да посещавате.

Какво трябва да знаете, когато отивате на интервю за работа?

2. Подгответе убедително мотивационно писмо

- Проучете информация за компанията онлайн: разберете нейното настоящо положение, непосредствени предизвикателства и бъдещи планове. Помислете как вашият опит и знания могат да помогнат на работодателя.

- Разкажете им защо искате да преминете на по-висша позиция и какви умения притежавате за това. Може би вашата силна страна е мотивирането и обучението на други хора.

- Подчертайте интереса си към позицията и компанията. Споменете, че харесвате фирмената култура и се виждате като част от екипа.

3. Използвайте социалните мрежи

- Срещайте се с експерти от вашия бранш по време на конференции, семинари и други събития. Ако искате да станете изпълнителен директор, посещавайте събития, посветени на управлението и лидерството.

- Попълнете подробно профилът си в LinkedIn и други социални мрежи. Участвайте активно в дискусии и публикувайте подходящо съдържание. Споделяйте мислите си за най-новите тенденции в областта.

4. Фокусирайте се върху самообучението и потенциала

- Образовайте се, говорете за това в автобиографията си и по време на интервюта. Ако сте научили нова техника за управление на екип, говорете за това как планирате да я приложите.

- Убедете работодателя в желанието и способността си да се развивате професионално. Разкажете как успешно сте разработили нови пазари или продукти в настоящата си работа.

7 негласни правила за интервю за работа, които всеки трябва да знае

5. Използвайте препоръки и връзки

- Опитайте се да намерите хора, които познавате и които могат да ви препоръчат. Не се страхувайте да ги помолите да разкажат за вас на своя ръководител.

- Получете препоръки от предишни работодатели или наставници. Можете да ги помолите да напишат препоръчително писмо.

- Преди да се стремите да търсите по-висока позиция на ново място, трябва да проверите дали не пропускате възможности за растеж във вашата компания.

- Поговорете с ръководителя си за амбициите си в кариерата и вероятността за повишение. Покажете, че сте готови да поемете допълнителни отговорности. Например поискайте повече задачи, свързани с управлението и стратегическото планиране.

- Демонстрирайте желание да се учите: посещавайте курсове и получавайте сертификати, свързани с целевата ви област.

Реални примери за кариерно израстване

Има ситуации, в които е невъзможно от подчинен да станете мениджър в рамките на една и съща компания. В такъв случай си струва да помислите за преминаване в сродна област.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес