Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 ситуации, в които НЕ ТРЯБВА да взимаме важни решения

19 ноември 2021, 10:55 часа

Ежедневно ни се налага да взимаме решения, било на пръв поглед незначителни, или пък такива, за които трябва да се помисли по-задълбочено. Но каквито и да са ситуациите, има някои моменти, които изобщо не са подходящи за взимане на крайно решение и „теглене на чертата“. Нека видим кога е по-добре да не прибързваме с изводите и да не действаме импулсивно:

Не е препоръчително да взимате важни решения през нощта

Знаем израза, че „утрото е по-мъдро от вечерта“ и това е така, защото в края на деня ние вече сме на предела на силите си. Енергията е все по-малко, а съзнанието ни иска почивка, като по този начин в стремежа си да вземем възможно най-бързо дадено решение, можем да направим сериозна грешка и да съжаляваме.

Не взимайте значимо решение след лош ден

Не всичко в живота е розово и лошите дни понякога ни навестяват, което променя цялостната ни нагласа и настроения. Затова е добре никога да не взимате важни решения, ако денят ви не е бил особено положителен. Все още сте афектирани от случките по-рано и бихте действали спрямо тях, което е груба грешка. Дайте време на емоциите да утихнат и на съзнанието да се изчисти и тогава помислете за евентуални решения.

Никога не предприемайте сериозни крачки след дълъг отпуск

След почивка или по-дълъг отпуск е трудно веднага да се мобилизираме на работното място и да използваме 100% от потенциала си. Все още мечтаем за релакс, умът ни е отпуснат и сме щастливи, а в такива моменти сме склонни да взимаме импулсивни и необмислени решения и да даваме напразни надежди и обещания, които след това няма да успеем да реализираме. Отново си дайте време, за да балансирате енергията си напълно, преди да предприемате каквото и да било.

Не взимайте важни решения, когато сте гладни или уморени

Подобно на ситуацията с лошия ден, вие сте афектирани от случките, от това, че вече ви се хапва и сте доста нервни, от прекалено тежък работен ден и т.н. Отпочинете си, релаксирайте и освободете ума си от всякакви мисли, нахранете се, изчакайте известно време и тогава започнете да обмисляте различните варианти.

Никога не правете голяма покупка, преди да сте я обмислили добре

Сериозните инвестиции в продукти не се правят импулсивно. Трябва да обмислите добре бюджета си, желанията си, възможностите си и да си зададете редица въпроси спрямо вида на покупката. Посъветвайте се с по-опитни близки хора до вас, ако е необходимо, но не хвърляйте парите си на вятъра.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес